Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli 2018

  Mer svenska gröna proteiner

  MegaLegumes är ett forskningsprojekt som har som mål att fler proteingrödor ska odlas i Sverige och förädlas till vegetariska produkter. I projektet har man fokuserat på åkerbönan och sötlupinen.

   Sötlupinen har ungefär lika hög proteinhalt som sojabönan. Men ett problem med att odla den i Sverige kan vara att den mognar lite ojämnt här. Den hinner därför inte alltid hinner torka i tid innan hösten.
  Sötlupinen har ungefär lika hög proteinhalt som sojabönan. Men ett problem med att odla den i Sverige kan vara att den mognar lite ojämnt här. Den hinner därför inte alltid hinner torka i tid innan hösten. FOTO: Tomas Erlandsson

  I projektet arbetar det svenska forskningsinstitutet RISE för att det svenska jordbruket ska börja producera mer proteingrödor. På så sätt ska svenska vegetariska produkter kunna konkurrera med vegetariska produkter som importeras från andra länder.

  – Det grundar sig i Sveriges livsmedelsstrategi, enligt vilken vi ska producera mer livsmedel i Sverige. Många i dag vill äta mindre kött och det är därför synd om vi ska importera merparten av våra vegetariska produkter, säger Johanna Östlund, som arbetar på enheten för jordbruk och livsmedel på RISE och bland annat har arbetat med kommunikation och demoodlingar i MegaLegumes.

  Johanna Östlund säger att nästan alla vegetariska produkter som säljs i Sverige i dag är gjorda på importerad proteinråvara, exempelvis soja. Målet med forskningsprojektet är att Sverige ska kunna producera mer vegetarisk proteinråvara, i det här fallet gjort på baljväxtgrödorna åkerböna och sötlupin.

  – Att odla åkerböna är inget nytt i Sverige, det har man bland annat gjort till djurfoder. Det nya är att åkerbönan och sötlupinen ska bli till förädlade livsmedel.

  Johanna Östlund berättar att sötlupinen har en proteinhalt på cirka 34 procent, vilket även sojabönan har, medan åkerbönan har en halt på runt 25 procent. Proteinmässigt är de alltså bra alternativ till sojabönan, menar hon.

  Odlingar från söder till norr

  I projektet har man demonstrerat odlingar av både åkerböna och sötlupin på fyra geografiskt spridda platser i Sverige, från Skåne till Umeå.

  – Man har ju odlat olika sorters åkerböna och lupin tidigare i Sverige, så vi bekräftade mest att det går. Det var kanske lite svårare i Umeå, på grund av det kallare vädret. Men annars blev värmen och torkan en oväntad utmaning i projektet. Det visade sig att lupinen tål torkan bättre än åkerbönan, men det visste vi redan, säger Johanna Östlund.

  En stor del av projektet var råvaruberedningen, där man bland annat tittade på hur proteinet och stärkelsen i grödorna påverkas av olika beredningsprocesser. Man tittade också på hur proteininnehållet kan användas i processade livsmedel. Det ska bland annat gå bra att göra vegetariska biffar på både åkerböna och sötlupin. Man ska också kunna använda det till att tillverka exempelvis pasta, såser, snacks och ersättningsprodukter till mejeriprodukter, som yoghurt, berättar Johanna.

  – Vårt mål är att åkerbönan och sötlupinen ska kunna användas till färdiga produkter till hushållen. Alla produkter som är trendiga och efterfrågade i dag.

  Öka kännedomen

  Ett av MegaLumes mål är att fler lantbrukare och företag ska få upp ögonen för de svenska proteingrödorna.

  – En orsak till att det är värt att satsa på proteingrödorna är att konsumenterna har en stor betalningsvilja för sådana här produkter. Dessa grödor har ju bland annat använts till djurfoder men det är inte lika lätt att få bra betalt för det, säger Johanna Östlund.

  Odling och försäljning i liten skala

  I dag förekommer odling av åkerböna och sötlupin endast i mindre skala. Det finns också några företag, exempelvis Så Fungy! som säljer och producerar produkter gjorda på grödorna ifråga, men det är endast i liten skala. Även företaget Nordisk Råvara säljer åkerböna och sötlupin till grossister och butiker, dock i sin hela form, inte processat. MegaLumes satsar nu på att göra grödorna kända för fler genom att anordna fältvandringar, vilket är en del av forskningsprojektet. Från juli till september anordnar de fyra fältvandringar på olika platser i Sverige: Skåne, Västergötland, Uppland och Umeå. Tanken är att lantbrukare, livsmedelsföretagare och andra som är intresserade ska kunna ställa frågor och lära sig mer om odling av grödorna.

  Finansierat av EU:s landsbygdsprogram

  MegaLegumes är ett treårigt samarbete mellan forskningsinstitutet RISE och Hushållningssällskapet Väst.

  Det är finansierat av Europeiska innovationspartnerskapet (EIP-agri) inom EU:s landsbygdsprogram.

  Från näringslivet deltar Lantmännen Cerealia, Nordisk Råvara, Så Fungy! och Veggi Sverige.

  LÄS OCKSÅ: Lupin framtidens basmatLÄS OCKSÅ: Bönor så populära att odlare saknas

  Relaterade artiklar

  Till toppen