Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti

  Skörden tar fart ordentligt i Mälardalen

  – Det går strålande och är lättskördat i år. Det säger lantbrukaren Mattias Hultström vid Fors Säteri i Sörmland om den pågående skörden. Även i Sigtuna i Uppland är Kristian Svensson nöjd med hur det går hittills - även om tröskan får stå just i dag.

   Det rullar på fint i Katrineholm.
  Det rullar på fint i Katrineholm. FOTO: privat

  Augusti har bjudit på varmt och soligt väder och skapat fina skördeförhållanden på många håll i Mälardalen.

  – Vi tröskar höstvete för stunden och allt slinker genom tröskan väldigt lätt i år, säger Mattias Hultström som driver sin gård med grisuppfödning och spannmålsodling med säte i Katrineholm.

  De har klarat av ungefär hundra hektar sedan de började och har medvetet hållit igen lite på takten. De färdigställer en ny silo och bara har en tork i gång. Men det är inga höga vattenhalter att tala om hittills.

  – Rågvetet är klart och det har gett nio ton per hektaren. Det är torrt och färdigtorkat direkt från fälten. Jag tycker att man ska vara positiv, för det ser bra ut i år.

   Mattias Hultström driver Fors Säteri i Katrineholm med spannmålsodling och grisuppfödning.
  Mattias Hultström driver Fors Säteri i Katrineholm med spannmålsodling och grisuppfödning. FOTO: Privat

  Åskskur gör att tröskan får stå

  På Österby gård i Sigtuna nordväst om Stockholm började man tröska i måndags.

  – Vad vi har sett än så länge så ser det bra ut. Det är skaplig skörd, säger Kristian Svensson som är ute för att hämta den sista containern från gårdagens tröskning.

   Kristian Svensson som driver Österby Gård i Sigtuna är ganska nöjd med skörden hittills. Han hämtar containrar från gårdagens tröskning.
  Kristian Svensson som driver Österby Gård i Sigtuna är ganska nöjd med skörden hittills. Han hämtar containrar från gårdagens tröskning. FOTO: privat

  Ungefär en fjärdedel av arealen är avklarad, varav hälften av höstvetet.

  – Kvantitetsmässigt ser det bra ut. Det ser ut att vara 7 ton per hektar för vetet och det är bra för att vara här, säger han.

  I dag får tröskan stå stilla efter nattens åskskurar som kom över flera håll i Uppland.

  Investerat mer i anläggning efter strul

  Mot veckoslutet räknar Lantmännen med att leveranser från Mälardalen börjar dra i gång ordentligt.

   Tröskan får stå stilla efter nattens regn och åskväder. Men imorgon är det dags igen!
  Tröskan får stå stilla efter nattens regn och åskväder. Men imorgon är det dags igen! FOTO: privat

  Förra årets skördetid blev lite av en prövning för Lantmännen i regionen. Den nya torkanläggningen i uppländska Hargshamn höll inte måttet. Torken slutade fungera och spannmål fick skickas till den gamla anläggningen i Uppsala i stället.

  I år ska problemen vara lösta efter noggrant testande.

  – Vi har gjort en del tilläggsinvesteringar, bland annat skaffat fler vågar och rättat till de tekniska problem som vi hade med torken. Vi har också lagt väldigt mycket tid på att testa anläggningen under året, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson som inte vill säga hur mycket strulet har kostat i kronor.

  Till just Hargshamn är prognosen i år att 75 000 ton spannmål ska levereras till anläggningen, något mer än i fjol. Från hamnen exporteras spannmål till länder som Irland, Spanien och Nederländerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen