Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 augusti

  Mäklare: ”Fullkomliga rekordpriser under våren”

  Ett rejält minskat utbud av fastigheter och många intresserade köpare ledde till höga priser på många jord- och skogsbruksfastigheter i Sverige senaste halvåret.

   Litet utbud och stor efterfrågan har trissat upp priserna. Mest har det sålts mindre fastigheter på mellan 5-30 hektar första halvåret 2020.
  Litet utbud och stor efterfrågan har trissat upp priserna. Mest har det sålts mindre fastigheter på mellan 5-30 hektar första halvåret 2020. FOTO: Cecilia Persson

  Coronavåren 2020 lamslog världen men drog inte ner priskurvan för fastigheter inom skog och jordbruk.

  Utbudet av fastigheter till försäljning minskade samtidigt som efterfrågan var stark. Det visar en rundringning som ATL har gjort. Årets första sex månader vittnar om bra fart på affärerna.

  – Man kan tycka att priserna på skog borde gå ner på grund av den ekonomiska oron men vi har sett en del fullkomliga rekordpriser under våren. Marknaden är mycket stark i hela landet och prisnivåerna ligger oförändrat på en mycket hög nivå, i praktiken högre än någonsin, säger Mats Bygge, vd på Areal.

  Även Janne Nilsson, tf chefsmäklare på Ludvig & Co – tidigare LRF Konsult – vittnar om en mycket stark marknad för gårdar och skog i hela landet under våren.

  Drömmen om livet på landet

  Det har mest varit mindre fastigheter, mellan 5 och 30 hektar stora, som sålts under perioden. Fastighetsmäklaren Mats Bygge tror att allmänhetens stora rusning efter sommarstugor har spillt över på mindre gårdar.

  – Det är en ”Emil i Lönneberga”-dröm som alltid finns hos många, men som förstärkts än mer och hos lite fler på grund av corona.

  En sökning på bostadssajten Hemnets slutpriser visar att många försäljningar inom kategorin gårdar/skogar har slutat långt över utgångspris.

  Störst prisökning stod en mindre fastighet i Vetlanda för, där köparen fick betala hela 237 procent mer än utgångspriset.

  Högsta slutpris det senaste halvåret hade en gård i Norrtälje kommun som såldes för 15,6 miljoner kronor. Vinnande bud låg 30 procent över utgångspris.

  Sök bland sålda fastigheter i ATL:s fastighetstjänst

  Avvaktat med att sälja

  En viktig orsak till högre priser är att utbudet på fastigheter har varit lågt. Janne Nilsson räknar med en 20-procentig minskning jämfört med ett normalår. Mats Bygge menar att förändringen är ännu större.

  – Det var bara 700-800 objekt till salu på ”Hemnet-Gårdar” under våren. Det ”borde” kanske ha varit runt 1 400 stycken ett normalt år. Så det har varit ett betydligt lägre utbud.

   Janne Nilsson är tf chefsmäklare vid Ludvig & Co och har sett en stark fastighetsmarknad för gårdar och skog under pandemin.
  Janne Nilsson är tf chefsmäklare vid Ludvig & Co och har sett en stark fastighetsmarknad för gårdar och skog under pandemin. FOTO: Ulla-Britt Bengtsson

  Många som säljer gårdar är äldre som har avvaktat på grund av pandemin. Andra har skjutit fram försäljningsprocessen av oro för att priserna skulle gå ner, enligt mäklarna. De som ändå har sålt har i många fall kunnat göra en god affär.

  – Om man inte är tvungen att sälja i stunden så avvaktar man ofta om det finns en viss oro på marknaden. Det är fullt förståeligt men kanske inte alltid det bästa. Färre objekt på marknaden innebär att fler köpare konkurrerar om fastigheten, säger Janne Nilsson.

  Låga räntor och stark marknad

  Och köparna har hållit sig framme, särskilt när det gäller priserna på ren skogsmark. Det är främst yngre och medelgammal skog som är hetast för investeringar och det finns ett tydligt tryck på skogsfastigheter som juridiska personer får köpa.

  – Det finns gott om pengar i marknaden. Jag tror att det handlar om lite högre inflationsförväntningar på sikt och att man räknar skog som säkra tillgångar, säger Mats Bygge.

  Även tecken på fortsatt låga räntor påverkar köpviljan och åkermark är också eftertraktad.

  – Marknaden för åkermark är ju mer lokal men det har varit ett så litet utbud där också. Där håller sig efterfrågan fortsatt stark med priser som står sig, säger Mats Bygge.

   Priserna på främst skog är minst lika starka sommaren 2020 som i vintras, trots rådande pandemi, enligt Mats Bygge, vd för mäklarföretaget Areal.
  Priserna på främst skog är minst lika starka sommaren 2020 som i vintras, trots rådande pandemi, enligt Mats Bygge, vd för mäklarföretaget Areal. FOTO: Astrid Bygge

  Rensa bort skrotet

  Hösten är den säsong då flest jord- och skogsbruksfastigheter brukar säljas. Janne Nilsson tror att fastighetsmarknaden blir lite mer normaliserad men fortsatt stark.

  – Jag tror inte att vi ser några stora förändringar. Det är stabil efterfrågan med goda priser som följd, säger han.

  Vilket vanligt misstag gör många som ska sälja sin gård?

  – Emotionella värden har betydelse, även i näringsfastigheter. Första intrycket är viktigt. Så ett tips är att ringa skrothandlaren innan det blir försäljning, inte efteråt, säger Janne Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen