Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars 2017

  Hästnäring kan få egen köplag

  Flera motioner har lämnats in som uppmanar till översyn av konsumentköplagen, när det gäller handel med levande djur. På torsdagen fick förslaget majoritetsstöd.

   "Det måste bli bättre balans i bevisbördan" säger Kristina Yngwe om konsumentköplagen i förhållande till hästförsäljning till privatpersoner.
  Bild 1/2 "Det måste bli bättre balans i bevisbördan" säger Kristina Yngwe om konsumentköplagen i förhållande till hästförsäljning till privatpersoner. FOTO: Mostphotos
   Kristina Yngwe, Centerpartiet har varit en av de drivande i frågan kring förändringar i konsumentköplagen för levande djur.
  Bild 2/2 Kristina Yngwe, Centerpartiet har varit en av de drivande i frågan kring förändringar i konsumentköplagen för levande djur. FOTO: Centerpartiet

  En av de som varit drivande bakom Centerpartiets motion i frågan, är Kristina Yngwe (C).

  – Det var ett viktigt första steg att vi fick majoritet för förslaget i civilutskottet i dag. Hästnäringen är jätteviktig för Sverige och vi måste få en bättre balans mellan konsumentskydd och skydd för säljaren när det gäller levande djur, säger hon.

  Näringsidkare som arbetar med försäljning av levande djur till privatpersoner, får en oproportionerligt stor del av bevisbördan. Många köper sin häst som privatperson, och det är här som problemen i konsumentskyddet uppstår. Enligt lagen har köparen återköpsrätt om varan har fel och det är upp till säljaren att bevisa att felet inte fanns när hästen såldes.

  – Det måste finnas ett eget regelverk för levande djur, säger hon.

  ”en näringsidkare riskerar att få återbetala belopp inklusive skadestånd till köparen av djuret som överstiger köpeskillingen.” skriver man i motionen.

  ”Det är orimligt att konsumentköplagen likställer till exempel hästar, med en brödrost, eller en bil” skriver Kristina Yngwe.

  – Nu ska frågan upp i EU, där Fredrick Federley driver frågan för vår räkning och nu blir det med stöd av regeringen. Enligt Hästnäringen är det fler länder inom EU som har samma problem, vilket gör att det finns fler som är intresserade av att driva upp frågan på agendan, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen