”Polen måste kontrollera mera”
Polen måste bli bättre på tillsynen av sina slakterier. Det hjälper inte att införa nya regler, anser Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen.
Skandalen med det obesiktigade polska köttet påverkar svenska konsumenters syn på såväl kött som köttbranschen. Det menar Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen.
– Därför måste vi jobba stenhårt med att hålla en hög nivå och att alla våra företag följer vår uppförandekod.
Hur vanligt det är att det kommer in kött som inte är kontrollerat av någon veterinär till Sverige vill han inte spekulera i.
– Det är omöjligt att ha någon uppfattning om det. Men det är en brottslig verksamhet vi pratar om.
Inköparen är medlemsföretag
Men att bara skärpa reglerna hjälper inte, menar Magnus Därth:
– Folk kör inte långsammare bara för att hastigheten sänks. Det krävs fler inspektioner och mer övervakning. Och det är uppenbart att polska myndigheter i alla fall börjat jobba i den riktningen nu.
Ett av de svenska företag som köpt in det obesiktigade polska köttet är medlem i Kött och Charkföretagen. Magnus Därth har haft kontakt med företaget i fråga:
– Företaget har i sin tur anlitat en BRC-certifierad leverantör. Men nu ska de göra nya besök och se till att rutinerna verkligen efterföljs så att detta inte inträffar igen.
Medlemsföretaget är ett annat än det företag ATL skrivit om, som också importerat det polska köttet och som levererar mat till gymnasier, förskolor och flera så kallade elitskolor.