Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2017

  Macron vill ha mer decentraliserad jordbrukspolitik

  Den franske presidenten stöttar ökad flexibilitet för EUs medlemsländer.

  FOTO: Mostphotos

  Frankrikes president Emmanuel Macron ägnade en inte obetydlig del av tisdagens drygt två timmar långa ”Initiativ för Europa”-tal åt den gemensamma jordbrukspolitiken.

  – Vi måste utan tabun fråga oss om vår gemensamma jordbrukspolitik skyddar våra lantbrukare och våra konsumenter, sa presidenten när han talade i det anrika Parisuniversitetet Sorbonnes amfiteater.

  Hans eget svar på frågan var nej, EUs jordbrukspolitik behöver reformeras. Så många konkreta exempel på vad som ska reformeras, och hur, bidrog däremot Emmanuel Macron inte med. Han lyfte behovet av minskad byråkrati och bättre verktyg för att hjälpa lantbrukare att hantera marknadsrisker. Därmed ansluter han sig till huvudfåran av debattörer när det gäller vad som ska prioriteras under den kommande reformen.

  Matens FBI

  Samma stöd har han inte för åsikten att jordbrukspolitiken bör bli mer decentraliserad, men där har han i stället uppbackning från en av de tyngsta spelarna; EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan. Större flexibilitet för medlemsländerna i tillämpningen av jordbrukspolitiken behövs enligt Emmanuel Macron för att göra jordbruket mer hållbart, en nödvändig process, menar presidenten.

  – Det kommer i Europa fortfarande finnas många olika jordbruksmodeller, och jag hoppas att varje land kan göra den övergången efter sina egna ambitioner och prioriteringar.

  Emmanuel Macron talade också för ett EU-gemensamt kontroll- och utredningsorgan för livsmedelssäkerhet och mot fusk med mat. Det känns i svenska öron igen som det ”Matens FBI” som tidigare liberala EU-parlamentarikern Marit Paulsen engagerade sig för.

  Blandat budskap

  Den högaktuella glyfosatfrågan nämndes också, men utan att presidenten tog uppenbar ställning för eller emot ett fortsatt godkännande. Mellan raderna kunde den som ville läsa kritik av ansvariga EU-myndigheter. Emmanuel Macron talade om vikten av att EUs vetenskapliga bedömningar blir öppnare och självständigare, och att forskningen får bättre finansiering så att den kan identifiera risker och föreslå alternativ. Men han pekade också på att den politiska debatten ibland försöker ersätta den vetenskapliga, vilket kan uppfattas som kritik mot de som ifrågasätter de utvärderingar som gjorts av vetenskaplig expertis.

  Relaterade artiklar

  Till toppen