Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november 2017

  Lyckeby efterlyser fler potatisodlare

  Stärkelseproducenten Lyckeby Starch expanderar. Nu söks nya odlare och ytterligare 700 hektar potatisodling. Målet är 340 000 ton potatis till kampanjen 2021. För nästa säsong utlovas prishöjningar.

   Lyckeby Starch expanderar och hoppas få kontakt med fler som vill odla stärkelsepotatis.
  Lyckeby Starch expanderar och hoppas få kontakt med fler som vill odla stärkelsepotatis. FOTO: Fredrik Thunberg

  2017 blev ett bra år för odlare av stärkelsepotatis. Många snittade över 60 ton per hektar mot normala 45 ton. Det var ett gynnsamt väder för potatis fram till höstregnen kom och trots att någon procent blir kvar i backen fick många odlare goda skördar. De få soltimmarna och svala vädret avspeglas dock i stärkelsehalten som i många fall inte riktigt når upp till önskvärda 20 procent.

  Vill öka produktionen

  Lyckeby Starch, som ägs av cirka 700 odlare, varav ungefär hälften är aktiva, tar in 300 000 ton potatis i år vilket ger 72 000 ton stärkelse. Nu vill bolaget öka produktionen.

  – Efterfrågan på stärkelse växer. Det gäller framför allt den förädlade stärkelsen som går till livsmedelssidan men också teknisk stärkelse till bland annat papperssidan, säger Henrik Knutsson, ansvarig för odlingsutveckling på Lyckeby Starch.

  Det nya målet är nu 82 000 ton stärkelse år 2021.

  Faktorer som skruvar upp ambitionen är bland annat Lyckebys samarbete med amerikanska Ingredion på livsmedelssidan, samt att Lyckeby ökade sin ägarandel från 32 till 100 procent i tyska bolaget Solam, på papperssidan.

  Odlingsarealen måste öka

  För att lyckas nå det nya måltalet krävs att intaget ökar med minst 40 000 ton stärkelsepotatis. Uppskattningsvis handlar det om att tillföra kring 700 hektar till den befintliga odlingsarealen till sammantaget 6 800 hektar.

  Därför söker nu Lyckeby Starch nya odlare som vill bara med i expansionen. Gärna utanför Kristianstadstrakten och västra Blekinge.

  – Vi ligger i ett område som är väldigt tätt med potatisodling och vill gärna att nya odlare kommer in från andra odlingsområden. Det för att även fortsättningsvis måna om en hållbar växtföljd så att det inte blir problem med sjukdomar och annat, säger Henrik Knutsson.

  Han menar att stärkelsepotatis är ett lönsamt odlingsalternativ. Ersättningen ligger 2017 på cirka 80 öre kilot.

  – Du kommer upp i 80 öre när du räknar baspris, efterlikvid, tillägg för sedan leverans och packersättning. Men det beror också på stärkelsehalten i potatisen, säger Henrik Knutsson.

  Lyckeby Starch har redan aviserat en prishöjning på 1 öre kilot för kampanjen 2018.

  LÄS MER: Nytt hot mot potatisenATL TV: Här skördas svensk tobakPREMIUM: Varannan bonde hoppas att barnen tar över

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen