Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 april

  Lyckad matchning löste personalbrist

  Aldrig mer folk via arbetsförmedlingen, tänkte de först. Men Ekebo Gård i Vellinge testade en gång till och nu har de två nyanställda i företaget – från Afghanistan.

   Shiraqa Ahmadi sköter mycket i odlingarna. Han jobbar halvtid på gården och pluggar svenska för invandrare på halvtid.
  Shiraqa Ahmadi sköter mycket i odlingarna. Han jobbar halvtid på gården och pluggar svenska för invandrare på halvtid. FOTO: Hans Dahlgren

  Ekebo Gård i Vellinge hade dåliga erfarenheter av att ta in arbetslösa unga svenskar som praktikanter på gården. De hade svårt att jobba och fick inte till det praktiska.

  Men den här matchningen blev annorlunda. Båda praktikanterna Muhammad Isa och

  Shiraqa Ahmadi var i medelåldern, uppvuxna på landsbygden i Afghanistan och visade tidigt att de ville jobba.

  – De kan göra mycket i odlingarna och de klyver veden som vi säljer. De packar grönsaker till grossister. Nu ska de snart börja sätta sparrisen och hallonen. Vi är nöjda, berättar Kristina Torstensson när ATL når henne på telefon.

  Gården odlar bland annat rödbetor, jordärtskockor och hallon utöver nöt- och grisproduktionen. De säljer till restauranggrossister i Malmöområdet, i Rekoring och i den egna gårdsbutiken.

  LÄS OCKSÅ: Stressig väntan på arbetskraft

   Kristina Torstensson, Shiraqa Ahmadi (till vänster) och Muhammad Isa kom i kontakt med varandra genom projektet Nya Nätverk.
  Kristina Torstensson, Shiraqa Ahmadi (till vänster) och Muhammad Isa kom i kontakt med varandra genom projektet Nya Nätverk. FOTO: Hans Dahlgren

  Började som praktikanter

  De nya medarbetarna började som praktikanter för några månader sedan. Allt ordnades genom Arbetsförmedlingens och LRFs integrationsprojekt Nya Nätverk (startade hösten 2018 med projektmedel från Tillväxtverket och avslutas i december 2020), som även Vellinge kommun var engagerad i.

  Nu har gården anställt båda två på halvtid tills vidare. På förmiddagarna pluggar de svenska på SFI och sedan jobbar de på gården mellan klockan 13 och 17 varje vardag.

  – Vi är glada att vi anställde båda men på halvtid. Mycket av jobbet går lättare om man är två, och det är roligare att jobba om man får sällskap, säger Kristina Torstensson.

  Arbetsförmedlingen hjälper med tolk

  Muhammad Isa och Shiraqa Ahmadi klarar sina arbetsuppgifter bra, men språket är den största utmaningen.

  – Man kan inte bara säga ”lägg det i den containern” när något ska slängas, utan man måste visa mycket mer. Men fördelen är att de är lite äldre och att de har erfarenhet. De vet hur vattenslangar ska kopplas ihop och mycket annat praktiskt.

   Muhammad Isa började som praktikant på Ekebo gård där han bland annat jobbar i odlingarna, paketerar och klyver ved.
  Muhammad Isa började som praktikant på Ekebo gård där han bland annat jobbar i odlingarna, paketerar och klyver ved. FOTO: Hans Dahlgren

  Arbetsförmedlingen ger ett bra stöd för arbetsgivaren tycker Kristina Torstensson. Man kommer på besök och ordnar tolk när det behövs.

  – Men båda försöker lära sig svenska och det går bättre och bättre. De lyssnar på svensk radio i hörlurarna när de jobbar, säger Kristina Torstensson.

  Jordbrukare i Afghanistan

  När ATL ringer Shiraqa Ahmadi jobbar han med hallonodlingen. Han arbetade i jordbruk i Afghanistan som ung och trivs med de olika arbetsuppgifter han får på Ekebo Gård.

  – Jag tycker mycket om att vara bonde. Jag kör traktor, odlar jordärtskockor, tvättar rödbetor och packar varor. Jag är väldigt glad för det här jobbet, säger han.

  Ekebo gård

  Ägare: Kristina Torstensson och Johan Olsson. Gården drivs som två enskilda firmor.

  Omsättning: Cirka 4,5 miljoner kronor.

  Areal: Totalt 174 hektar, varav 96 hektar åkermark, varav 40 hektar ekologiskt. Cirka 78 hektar betesmark på arrende. Utöver det betas ytterligare cirka 160 hektar i naturreservat.

  Antal djur: Cirka 100 nötkreatur av raserna highland cattle och belted galloway, varav 50 kalvande dikor. Cirka 100 grisar som har tillgång till utevistelse och höns.

  Odlar: Jordärtskockor, gulbetor, rödbetor, sparris, hallon, rabarber med mera. Odlar vall och korn till djuren på gården.

  Säljer till: Restauranggrossister i Malmöområdet, i Rekoringar och i egen gårdsbutik.

  Nya nätverk

  • Projektet ”Nya nätverk för jobb på landet” startade hösten 2018 och avslutas i december 2020. • • Projektmedlen kommer från Tillväxtverkets regeringsuppdrag ”Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning”.

  • Projektet drivs av LRF och Arbetsförmedlingen i kontakt med kommunerna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen