Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2018

  Lusern vinnare i torkan - igen

  Trots den torra och varma sommaren har lusern fungerat bra i vallen.

  – Vi har tagit två hyggliga vallskördar i år och ska snart ta en tredje, säger Kjell Sjelin på ekogården Hånsta Östergärde utanför Uppsala

  ATL har tidigare skrivit om att lusern är en allt mer populär gröda i grovfoderproduktion. Dessutom klarar den torka bra. Anledningen är de djupa rötterna. Och just rötter är ett tema på Hånsta Östergärde utanför Uppsala. Som ATL tidigare berättat görs här försök med alleódling, där rader av fleråriga träd och buskar samodlas med vall- och spannmål.

   Kjell Sjelin på ekogården Hånsta Östergärde utanför Uppsala.
  Kjell Sjelin på ekogården Hånsta Östergärde utanför Uppsala. FOTO: Oskar Schönning

  Minskad klimatpåverkan

  Försöket görs inom ramen för EUs SOLMACC-projekt och handlar om att försöka minska jordbrukets klimatpåverkan. En bärande tanke är att fleråriga och djuprotade växter binder mer kol än ettåriga växter.

  – Idén är att ha ett produktivt lantbruk som också är klimatreparerande, säger Kjell Sjelin.

   Havtorn.
  Havtorn. FOTO: Oskar Schönning

  Lite regn och stor avdunstning

  Mellan sista april och 21 augusti kom det 22 millimeter regn på Hånsta Östergärde. Och framförallt var avdunstningen stor i och med värmen, poängterar Kjell Sjelin.

  Om själva samodlingen hade några för- eller nackdelar i torka är för tidigt att säga, enligt Kjell Sjelin. Detta beror på att träden och buskarna ännu är små. Det har blivit en liten skörd av hasselnöt och bärhäggmispel berättar Kjell Sjelin. Men skörden av havtorn, äpple och päron ser vid ATLs besök ut att bli bra.

   Försöken med alléodlingar görs inom ramen för EUs SOLMACC-projekt och handlar om att försöka minska jordbrukets klimatpåverkan.
  Försöken med alléodlingar görs inom ramen för EUs SOLMACC-projekt och handlar om att försöka minska jordbrukets klimatpåverkan. FOTO: Oskar Schönning

  Andra året vall

  På den mellanliggande åkermarken är det en växtföljd med två år spannmål och två år vall, som nu är inne på andra året.

  – Vi har ett tiotal arter i vallen, säger Kjell Sjelin. Det som klarat torkan bäst förutom lusern är Cikoria och Käringtand. Övriga klöverarter och gräs har varit väldigt svaga.

   Lusern.
  Lusern. FOTO: Oskar Schönning

  Provar havre

  Efter att vallen är slagen ska det sås höstvete, en gröda som också gått hyfsat under sommaren enligt Kjell Sjelin. Sämre var det med vårvetet, som togs i juli, men som å andra sidan hade en hög proteinhalt, 16,1 procent. Efter vårvetet som var tidigt skördat provar Kjell Sjelin att så havre på fältet. Vid ATLs besök har regnet börjat komma och havren ser ut att komma upp fint.

  – Havren kan vi använda till både helsädesensilage och till bete om marken inte blir för blöt i höst, säger Kjell Sjelin.

  LÄS MER: Djup rot räddar vallenLÄS MER: Lusern slår rödklövern i nytt vallförsök

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen