Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2019

  Universitetet: ”Vi har inte tagit något beslut”

  I donationsbrevet står att Lunds universitet ska äga Norra Knästorp i all evighet. Men i liknande fall tidigare har mark sålts av.

   Markägarnas inställning kommer att väga tungt för om och när Staffanstorps kommun gör verklighet av sina byggplaner, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till ATL.
  Bild 1/2 Markägarnas inställning kommer att väga tungt för om och när Staffanstorps kommun gör verklighet av sina byggplaner, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till ATL. FOTO: Staffanstorps kommun
   Sammanlagt äger Lunds universitet över 1 200 hektar i ett av Sveriges mest expansiva områden.
  Bild 2/2 Sammanlagt äger Lunds universitet över 1 200 hektar i ett av Sveriges mest expansiva områden. FOTO: Jan Nordén/TT

  Norra Knästorp donerades till Lunds universitet i samband med grundandet 1666. Sammanlagt äger universitet över 1 200 hektar i ett av Sveriges mest expansiva områden.

  – Det är markfrågor på bordet hela tiden. De har ökat rejält de senaste fem åren, säger Klemens Ganslandt, avdelningschef på universitetets stiftelseförvaltning.

  Hur universitetet ska ställa sig till exploateringsplanerna för den stora ekogården Norra Knästorp är inte klart ännu.

  – Vi väntar på att få mer information från kommunen om när och på vilket sätt man vill bygga, säger Klemens Ganslandt – något han räknar med ska komma de närmaste månaderna.

  ”Inte hugget i sten”

  Enligt donationsbreven ska Lunds universitet ha marken för evinnerlig tid. Men det är inte hugget i sten, enligt Klemens Ganslandt:

  – Ursprungligt är det så att vi ska ha marken och leva på avkastningen. Och det är vår plan A. Men sedan kommer verkligheten också. Det har till exempel hänt att Trafikverket byggt järnväg över vissa marker, och då har vi tvingats ge upp den eller byta mot andra marker.

  – Det finns exempel både på när vi har valt att behålla marken och på när vi tvingats godta andra lösningar.

  Spelar det någon roll för universitetet att familjen brukat gården i fyra generationer nu?

  – Vi har flera arrendatorer som brukat sina gårdar i flera generationer. Men när det handlar om affärsrelationer så är det just nu som gäller. I går var i går. Och vi vill hantera alla arrendatorer lika.

  Spelar det någon roll att det handlar om en stor ekogård?

  – Vi har en bra relation med dem som brukar gården och vi vet att de är duktiga jordbrukare och har varit det under lång tid. Visst kan en sådan faktor spela in i ett senare läge när vi fått veta mer om hur kommunen tänker.

  Borde fundera på att köpa

  Markägarnas inställning kommer att väga tungt för om och när Staffanstorps kommun gör verklighet av sina byggplaner. Det säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till ATL. Han menar också att familjen Sandberg-Månsson som arrenderar Norra Knästorp borde fundera på att köpa fastigheten för att sitta i en bättre position när det gäller den här typen av frågor.

  – Att köpa gården är något vi alltid drömt om, och som tidigare generationer efterfrågat. Men det har varit tydligt nej från universitetet på grund av donationsbrevet. Då tycker inte vi att kommunen ska kunna köra över oss på det viset, och genom sin makt ta gården och marken ifrån oss. Det är ytterst omoraliskt, säger Emma Sandberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen