Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2019

  Lunds kommunstyrelse vill avskaffa ekologiskt matmål

  Lunds kommunstyrelse vill ta bort målsättningen om 100 procent ekologisk mat i den lokala bespisningen. Besparingar är en av orsakerna. Målet skulle ha nåtts till 2020.

   Beslutet handlar inte bara om pengar, menar kommunalråd Inga-Kerstin Eriksson (C). Till Sveriges radio säger hon att ekologiska livsmedel inte alltid är det bästa alternativet.
  Beslutet handlar inte bara om pengar, menar kommunalråd Inga-Kerstin Eriksson (C). Till Sveriges radio säger hon att ekologiska livsmedel inte alltid är det bästa alternativet. FOTO: Mostphotos

  Lunds kommun har varit bland de främsta i landet gällande andelen ekologisk mat i skolor och äldreomsorg. Så sent som i mars var andelen ekologiskt 93 procent, enligt kommunens hemsida. Andelen svenskproducerade ekologiska livsmedel var 59 procent.

  Nu har majoriteten av kommunstyrelsen i Lund beslutat att de vill häva det ekologiska matmålet, rapporterar bland annat SVT Nyheter Skåne. Meningen var att kommunen skulle servera 100 procent ekologisk mat till 2020.

  Mer närproducerat

  En av orsakerna är att kommunen genomför besparingar. Kommunalråd Inga-Kerstin Eriksson (C) förklarar för SVT Nyheter Skåne att målet är orimligt att nå, rent ekonomiskt. Hon säger också att de inte vill överge det ekologiska helt, men fokusera på att hitta mer närodlade produkter.

  – Det handlar om att få ner siffrorna. Vi vill kombinera det ekologiska med närodlat. Att bara ha ekologiskt kommer inte fungera i längden, säger hon till SVT.

  Nu är det upp till kommunfullmäktige att besluta om frågan, vilket äger rum den 28 november.

  Läs mer: ATL:s bloggare Elin Bergström ger sina tankar om klimatsmarta menyerLäs också: ”Barn får mat vi skulle bli polisanmälda för om vi producerade”

  Relaterade artiklar

  Till toppen