Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2016

  Lund och Luleå firar påsk utan fjädrar

  Lunds kommun har nappat på ett förslag från Djurens rätt om att fira påsk utan fågelfjädrar. Även Luleå kommun har valt bort fjädrar under påsken. – Många vet inte var fjädrar kommer ifrån och tror att det bara är syntetiskt material i grälla färger eller plast, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

  Medborgarförslaget om att ta bort fjädrarna röstades först ned av Lunds kommun men efter en kampanj och en namninsamling togs ändå beslutet att inte pynta med fjädrar.

  "Finns två sätt"

  – Vi vill att folk ska få upp ögonen för var fjädrar kommer ifrån och skapa en större medvetenhet om det, säger Moa Richter Hagert som tillägger att det finns två sätt.

  – Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i. Med tanke på det tycker jag att det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris, säger hon.

  Varför kan vi inte fira påsk med fjädrar från svenska fjäderfän då?

  – Vad vi vet så finns det inga svenska slakterier som tar tillvara på fågelfjädrarna efter slakt.

  Påsk utan ägg

  Djurens rätt vill inte bara fira utan fjädrar. De anser även att man ska välja bort äggen.

  – Vi anser att burarna är det värsta djurskyddsproblemet inom äggindustrin. Burhöns lever så trång att de inte kan sträcka på vingarna i vissa fall. Även i Sverige, säger hon.

  Branschen svarar

  Astrid Lovén Persson som är verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg känner inte heller till att det sker någon tillverkning av påskfjädrar i Sverige och reagerar på en påsk utan ägg. 

  – Att fira påsk utan ägg, innebär alltså att barn, gamla och sjuka tvingas avstå från detta fantastiska livsmedel och som dessutom är så starkt förknippat med påsk. Äggen hör ju påsken till, enligt mångåriga traditioner, säger hon.

  Hon svarar även på Djurens rätts uttalande om burhöns.

  – I Sverige har vi frigående höns inomhus, frigående höns utomhus, höns i inredda burar och ekologisk produktion. Burarna har sittpinne, värprede och sandbad för att hönsen ska kunna utöva sina naturliga beteenden. De flesta höns i vårt land är frigående och cirka 17 procent bor i inredda burar.

  Svensk forskning

  Hon anser vidare att man ur ett djuromsorgsperspektiv inte kan säga att det ena inhysningssystemet är bättre än andra och förlitar sig på svenska forskare som är ledande i Europa när det gäller sådan djuromsorg.

  – Forskarna konstaterar att det finns för och nackdelar med alla system. Såväl frigående inomhus, inredda burar och frigående utomhus.

  Bra för höns

  Det finns även fördelar att vinna med att ha burhöns anser hon.

  – Äggproduktion i inredda burar med sittpinne, värprede och sandbad är mer klimatsmart. De drabbas inte heller av inre parasiter i lika hög grad som de frigående hönsen gör.

  Relaterade artiklar

  Till toppen