Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2018

  Grisbonde i Ljungbyholm får stort stöd

  Mats Olssons planer på att bygga ut sina grisstallar utanför Kalmar och skapa en av Sveriges största grisgårdar stoppades av oroliga grannar som överklagade den planerade tillbyggnaden. Men paret Olsson har också fått mycket stöd av människor i omgivningen.

   Mats Olsson hade planerat att öka grisförsäljningen med 10 000 grisar per år. Arkivbild.
  Mats Olsson hade planerat att öka grisförsäljningen med 10 000 grisar per år. Arkivbild. FOTO: Marko Beric/Mostphotos

  Mats Olssons nya anläggning på Holmsbergs gård i Ljungbyholm utanför Kalmar väntas kosta cirka 30 miljoner kronor och skulle innebära att den befintliga totalytan växer med 2 000 kvadrat. Planen var att öka grisförsäljningen från 25 000 till 35 000 grisar per år. Men ett 30-tal grannar överklagade planerna på tillbyggnad, vilket ATL rapporterade om i tisdags. Orsaken var att de var oroliga för ökad stallstank när gården växte.

  – Det är jättetrist. Det är en person som samlat ett 30-tal namnunderskrifter på en överklagansblankett. Rent principiellt är ingen av påskrivarna sakägare, för det är ingen av dem som bor inom 500 meter från det planerade stallet. Men det är tillräckligt många påskrifter för att miljödomstolen i Växjö ändå ska ta ställning till huruvida de ändå är sakägare, sa Mats Olsson till ATL i tisdags.

  Lantbruken måste växa för att kunna leva vidare

  Men Mats Olsson och hans familj har också fått mycket stöd på sociala medier. I den offentliga Facebookgruppen Ljungbyholm har många visat sitt stöd för deras sak. En av dem är Lola Karlsson, som bor i Vassmolösa, cirka åtta kilometer från gården i fråga om man tar motorvägen. Hon är inte själv lantbrukare, men har flera lantbruk i närheten av bostaden. Hon berättar för ATL varför hon stödjer familjen Olsson i arbetet med att bygga ut grisstallarna:

  – Vi har ju själva lantbrukare både till öster och väster om oss och har bott på landet i trettio år, så vi vet hur enormt mycket arbete det är att vara lantbrukare. Det är ju också så att lantbruken måste expandera för att kunna finnas kvar i framtiden. En verksamhet kan ju inte bara stå still.

  – Vi vill ju inte behöva importera mer kött i framtiden för att svenska lantbruk inte får växa som de behöver, tillägger hon.

  Lantbruk måste få lukta ibland

  Lola Karlsson menar att det viktigaste är att djuren får ha det bra, men också att ge personalen rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete. Moderna grisstallar underlättar i båda fallen, eftersom det är mer svårarbetat i gamla byggnader, menar hon.

  – Sedan är det ju också så att lukt är något som tillhör livet på landet. Det är på landsbygden som lantbruken finns. Och de måste få lukta ibland. Dessutom så luktar det inte hela tiden, utan då och då. Själv är jag van vid att inte hänga ut min tvätt just vid de tillfällena, säger Lola Karlsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen