Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  LRF sågar regeringens krispaket

  Regeringens krispaket räcker inte. Det krävs fler åtgärder för att säkra arbetskraften för jord- och skogsbruksföretagen, menar LRF:s VD Anna Karin Hatt.

   35 000 svenskar har hittills permitterats på grund av coronakrisen. Samtidigt är behovet av kompetent personal till vårbruk, skogsplantering och trädgårdsnäring inom lantbruket mycket stort. Regeringens fjärde krispaket stödjer bara till en del lantbruksföretag med akut arbetskraftsbehov, menar LRF:s vd Anna Karin Hatt.
  35 000 svenskar har hittills permitterats på grund av coronakrisen. Samtidigt är behovet av kompetent personal till vårbruk, skogsplantering och trädgårdsnäring inom lantbruket mycket stort. Regeringens fjärde krispaket stödjer bara till en del lantbruksföretag med akut arbetskraftsbehov, menar LRF:s vd Anna Karin Hatt. FOTO: Rasmus Lundgren

  I går presenterade regeringen sitt fjärde krispaket kopplat till utbrottet av coronaviruset. Det räcker inte till för att svara mot det akuta behov av arbetskraft som finns inom jord- och skogsbruket nu. Det menar LRF:s vd Anna Karin Hatt.

  ”Vi är med stormsteg på väg in i den mest intensiva säsongen i lantbruket, och det saknas tusentals människor som skulle ha varit på väg till Sverige för att jobba hos oss. Samtidigt vet vi inte hur länge covid-19 påverkar samhället. Vi måste kraftsamla för att säkerställa vår inhemska produktion av livsmedel vilket är särskilt viktigt om krisen blir långvarig”, säger hon i ett pressmeddelande.

   Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterade under förra veckan ett krispaket riktat till svenska småföretag.
  Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterade under förra veckan ett krispaket riktat till svenska småföretag. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

  8 000 personer fattas

  Lantbruket behöver snabbt få in många människor både i trädgårdsnäringen, skogsnäringen men även i mjölk- och köttproduktion samt växtodling, anser LRF. Det handlar om att kompensera för de minst 8 000 personer som nu, på grund av stängda gränser och begränsad rörlighet inom och till Europa, inte kan ta sig hit för säsongsarbete i Sverige, konstaterar Anna Karin Hatt:

  ”Regeringen behöver säkra att det finns tydliga ekonomiskt incitament att ta ett jobb i de gröna näringarna, kanske i form av en löneutjämningsersättning för den som går från ett mer välbetalt arbete till ett i de gröna näringarna. Dessutom borde regeringen omgående tidigarelägga och utöka praktiken för eleverna på naturbruksgymnasierna”, säger Anna Karin Hatt.

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson utesluter inte att det kan bli riktade åtgärder till de gröna näringarna på sikt. Men i närtid är det inga nya satsningar att räkna med enligt henne.

  – Jag har förståelse för att Anna Karin Hatt företräder en branschorganisation. Och jag räknar med att hon har förståelse för att jag här företräder politiker som har att hantera en av de svåraste situationerna i efterkrigstiden, säger Jennie Nilsson till ATL.

  – Min bild är att vi har vidtagit merparten av de åtgärder som branschaktörerna efterfrågat, säger hon.

  Krispaketet:

  Totalt kostar paketet 10,8 miljarder kronor. Att stärka a-kassan och satsa på olika arbetsmarknadsinsatser står för nästan hälften av detta.

  En av arbetsmarknadsåtgärderna är att personer som har extratjänst, nystartsjobb eller liknande i dag kan förlänga detta med ytterligare ett år. Andra åtgärder är att ge bidrag till gröna jobb och sommarjobb till ungdomar.

  Taket i a-kassan höjs tillfälligt från 910 kronor till 1200 kronor de första 100 dagarna. Detta gör att fler kommer att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen. (TT)

  Relaterade artiklar

  Till toppen