Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari 2018

  LRFs ordförande om neddragningarna på LRF Mjölk

  LRF:s ordförande Palle Borgström ser fördelar med att LRF Mjölk görs om från grunden och tror att det ökar möjligheterna att nå målen.

  På torsdagsförmiddagen bekräftade LRF att LRF Mjölk står inför stora förändringar. Redan i mars ska den nya organisationen presenteras men klart är att det blir en neddragning av personalstyrkan till ungefär hälften av dagens.

  Nytt avtal på plats

  LRF centralt ska ta ett större ansvar för att gynna svensk mjölk genom att fokusera på tre huvudområden. Det handlar om näringspolitik, opinionsbildning kring synen på mjölk och att sprida kunskap om mjölkens nytta och kvaliteter.

  – Vi har diskuterat med mejerier och husdjursföreningar och nu har vi ett avtal om målsättningen och prioriterade arbetsområden. Nu håller vi på att verkställa detta och formar om LRF mjölk, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

  Mjölkgruppen bildas

  I och med att LRF Mjölk görs om försvinner både Mjölkdelegationen och Mjölkrådet. I stället bildas Mjölkgruppen som består av mejeriernas representanter, husdjursföreningarnas ordföranden och två representanter från LRF. Gruppen ska bestämma hur det övergripande arbetet ska struktureras.

  – LRF Mjölk bildades 2013 och det är naturligt att man ser över verksamheten. Vi har kommit fram till att arbetet blir mer fokuserat på kärnområdena på det här sättet, säger Palle Borgström.

  Hur påverkar förändringen finansieringen?

  – LRF betalar en del och mejerierna betalar en del, men de betalar mindre. Jag vill inte gå in på hur mycket mindre det är. Det blir en skillnad som återspeglas i att det blir personalnedskärningar.

  Hur ser du på möjligheterna för att kunna uppfylla det nya uppdraget?

  – Målsättningarna är tydliga och det blir ett stort fokus på det näringspolitiska arbetet. Jag tror att det finns goda möjligheter för det i den här formen, säger Palle Borgström.

  PÅ LRF leds arbetet med den nya organisationen av Lisa Ehde som är tillförordnad enhetschef.

  LÄS MER: Stora förändringar i LRF MjölkLÄS OCKSÅ: Arlabönder kan få tillbaka 1,2 miljarderLÄS OCKSÅ: Satelliter ska hjälpa bönder att gödsla effektivare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen