Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april

  LRF: Viktigt att vi får veta om fler är drabbade

  Om fler LRF-medlemmar känner att de kan ha blivit sjuka på grund av glyfosat är rekommendationen att kontakta sin lokala ordförande.

  – Om många känner oro för detta är det viktigt för oss att få reda på det, säger Ulf Wallin, presschef på LRF.

  Sedan Hans-Ingvar Ekberg läst om de amerikanska rättsprocesserna mot Monsanto/Bayer i ATL lyfte han frågan om vad LRF kan och bör göra i ärendet med en regional förtroendevald i LRF Skåne.

  Men han fick till en början ingen respons. När ATL började intressera sig för ärendet fördes frågan vidare från regionen till riksförbundet.

  Där säger presschefen Ulf Wallin att man känner till processerna i USA och de uppgörelser som är på gång där, men att man har gjort bedömningen att de inte har någon relevans i EU eller Sverige.

  – Det är svårt att applicera amerikansk rättspraxis på svenska förhållanden. Men sedan vi nyligen fick kännedom om det här fallet i Skåne är frågan på bordet hos oss, säger han.

   Ulf Wallin, presschef på LRF.
  Ulf Wallin, presschef på LRF. FOTO: LRF

  Gör din röst hörd

  Det innebär att LRF gärna ser att andra medlemmar som upplever att de kan vara drabbade gör sin röst hörd. Gäller det pågående medicinska problem är sjukvården det självklara förstahands­alternativet, betonar Ulf Wallin. Annars bör medlemmen vända sig till ordföranden i sin lokal­avdelning.

  Frågan om glyfosatets eventuella skadeverkningar på användarens hälsa är tveeggad för LRF.

  – Det pågår ju en utredning om glyfosatets framtid i EU, och LRF:s inställning är att ämnet behövs eftersom det saknas effektiva alternativ, säger Ulf Wallin.

  Men det måste väl vara möjligt för en LRF-medlem att tycka att glyfosat är ett viktigt växtskyddsmedel och samtidigt känna oro för sin egen hälsa?

  – Absolut. Det finns instruktioner om hur det ska användas och det är viktigt att följa dem. Men det är för tidigt att säga vad LRF kommer att göra med anledning av det här fallet i Skåne, säger Ulf Wallin.

  LÄS MER OM GLYFOSAT:Hans-Ingvar Ekberg drabbades av cancer som kopplats till glyfosatBayer avsätter miljarder till förlikningar om Roundup

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen