Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  LRF: Mer hållbart med ursprungsmärkta drivmedel

  Ursprungsmärkta drivmedel underlättar övergången till ett hållbarare samhälle och ökar självförsörjningsgraden i Sverige, menar LRF.

   Ökad konsumtion av fossilfria och svenskproducerade drivmedel är bra för miljön och självförsörjningen, menar LRF.
  Ökad konsumtion av fossilfria och svenskproducerade drivmedel är bra för miljön och självförsörjningen, menar LRF. FOTO: Fredrik Stork

  Energimyndigheten vill att drivmedelsproducenter måste informera sina kunder om de olika bränslenas miljöpåverkan. Det borde kompletteras med en ursprungsmärkning menar LRF i ett remissvar till myndigheten.

  Självförsörjningsgraden låg

  ”Det skulle öka efterfrågan och förståelsen för behovet av att producera mer fossilfritt bränsle i Sverige”, säger Hilda Runsten, chef på LRF:s Energi och Miljöenhet i ett pressmeddelande.

  2018 var 22 procent av den totala bränsleförbrukningen från förnybara källor. 85 procent av den mängden var importerad vilket innebar en självförsörjningsgrad på fordonsbränsle på omkring 3 procent.

  Läs mer: Gå på bio – av flera orsaker

  Enligt en undersökning organisationen gjorde i samarbete med Novus i september i fjol, tycker en majoritet av svenskarna att övergången till fossilfria bränslen är en av de viktigaste miljöåtgärderna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen