Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2019

  LRF Ungdomens ordförande klimatstrejkar på gården

  Med en film på Twitter deltar LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström i dagens globala klimatprotest.

  – Vi är där, men inte på plats, säger LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström.

  Den rörelse som började med Greta Thunbergs ensamma protester utanför Sveriges Riksdag efter torrsommaren 2018 har fortsatt att växa, nu genom nätverket Fridays for Future.

  Förra fredagen klimatprotesterade flera miljoner personer i över hundra länder. I dag, fredag, väntas nya globala manifestationer och Fridays for Future-rörelsen uppmanar nu även vuxna att delta, både på plats och sociala medier.

  Strejkar från gården

  Med en film på Twitter deltar LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström. Hon jobbar till vardags som djurskötare på en mjölkgård och håller precis på att ta in djur från betet när ATL ringer.

  – Ibland så känns det som att vår röst inte hörs ut så det här är ett sätt att vara med i debatten, Emilia Astrenius Widerström.

   Demonstrationståget ville aldrig ta riktigt ta slut i centrala Stockholm. Allt mellan 20 000 och 50 000 deltagare var uppskattningar som gavs till ATL på plats.
  Demonstrationståget ville aldrig ta riktigt ta slut i centrala Stockholm. Allt mellan 20 000 och 50 000 deltagare var uppskattningar som gavs till ATL på plats. FOTO: ATL

  Många inom lantbruket är väldigt engagerade i klimatfrågan, framhåller Emilia Astrenius Widerström. Samtidigt är det svårt att komma ifrån i till exempel protester och manifestationer i städerna när man har en gård att sköta.

  Lantbruket ses ju både som en del av problemet och som en del av lösningen i klimatkrisen?

  – Ja och självklart har vi förbättringspotential när det gäller till exempel fossilfria bränslen, säger Emilia Astrenius Widerström.

  I sin film lyfter Emilia Astrenius Widerström att det är lantbruket som först känner av klimatkrisen.

  – Den fråga vi också vill lyfta är att det inte är vad:et som spelar roll när det gäller vad vi äter, utan hur:et. Hur är maten producerad och hur tar vi hand om de resurser vi har, säger Emilia Astrenius Widerström

  Fler uppmanar vuxna

  En som delat Emilia Astrenius Widerström film är LRF:s ordförande Palle Borgström. Och på DN Debatt skriver 171 forskare i humaniora att fler vuxna nu bör följa uppmaningen från ungdomarna i Fridays for future-rörelsen och protestera eftersom de anser att det politiska ledarskapet är otillräckligt.

  ”Omfattande och långvariga påtryckningar från hela samhället behövs för att få de politiskt ansvariga att utöva det ledarskap som klimatkrisen kräver”, skriver forskarna och citerar den svenska regeringens klimatpolitiska råd, som nyligen konstaterat att Sveriges arbete för att nå noll nettoutsläpp år 2045 är otilräckligt.

  ”Detta är allvarligt. Vi borde accelerera, men i stället har vi tre år i rad haft en utsläppsminskning på mindre än 1 procent. Det räcker inte på långa vägar.”, skriver klimatpolitiska rådet.

  Organisationens Fridays for future krav på politiker och makthavare:

  1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

  2. Klimat- och miljörättvisa för alla.

  3. Följ Parisavtalet och bevisa det.

  4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

  5. Utlys klimatnödläge och agera nu.

  Källa: Expressen

  Se LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerströms film:

  Relaterade artiklar

  Till toppen