Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni

  LRF stänger Sånga-Säby

  Coronapandemin har medfört ett hårt slag mot hotell- och konferensbranschen. Därför stänger LRF-ägda Bygruppen anläggningen Sånga-Säby från första augusti.

   LRF-ägda Sånga-Säby har drabbats hårt när Coronapandemin gjorde så att det blev tvärnit för hotell- och konferensbranschen. Nu stängs anläggningen på obestämd framtid.
  LRF-ägda Sånga-Säby har drabbats hårt när Coronapandemin gjorde så att det blev tvärnit för hotell- och konferensbranschen. Nu stängs anläggningen på obestämd framtid. FOTO: Bygruppen

  Sånga-Säby har ägts av lantbrukskooperationen sedan början av 1940-talet. Från mitten av 1990-talet har det varit en renodlad hotell- och konferensanläggning. Men nu stängs verksamheten ned från första augusti på grund av de effekter som Coronapandemin medfört.

  Bygruppen, som ägs av LRF, varslade därför i går alla anställda och har inlett förhandlingar med de fackliga organisationerna om uppsägningar.

  Hur stora har förlusterna varit hittills?

  – Förlusterna har varit betydande summor varje vecka och jag vill inte specificera på grund av konkurrensskäl. Men på årsbasis rör det sig givetvis om flera miljoner kronor i förluster, säger Bygruppens VD Christoffer Rinman till ATL.

  I höst ska ledningen titta över olika alternativ för Sånga-Säbys framtid. Vilka är de alternativen?

  – Arbetet med att se på olika alternativ tar vid nu och kan inte specificeras i dagsläget och ska presenteras för Bygruppens styrelse under höstens gång. Vi måste först få göra grundanalysen där flera parametrar ska vägas in.

  När mötesrestrektionerna hävs, hur snabbt kan ni vara på gång igen?

  – Precis som för alla de många hotell & konferensanläggningar som valt samma väg som oss så kommer det ta en längre tid att komma på banan igen. Det kan röra sig om månader.

  Hur många anställda berörs?

  – Vi har lagt ett varsel om 27 tjänster. Vi har arbetsbrist på 27 tjänster av totalt 31 tjänster.

  Tror ni de kommer tillbaka när anläggningen ska starta igen?

  – Svårt att säga då vår bedömning är att Coronapandemins effekter kommer att bli mycket långvariga för hela hotell & konferensbranschen. Många kommer nog söka sig till nya branscher.

  När är din förhoppning att Sånga-Säby ska öppna igen?

  – Det går tyvärr inte att ha en förhoppning då läget är mycket osäkert och kommer förbli så långt in i höst.

  När Coronapandemin slog till trodde Bygruppens ledning först att det skulle gå att övervintra genom att den stora majoriteten av de anställda korttidspermitterades på 40 procent och ett fåtal fick lämna verksamheten. Men den försiktiga förbättring av bokningsläget i augusti som man såg då kom av sig och vände.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen