Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juli 2005

  LRF-projekt ska ge fler invandrare på landet

  Fler invandrare i jordbruket och fler svenska råvaror på invandrarnas tallrikar. Det hoppas LRF främja med ett nytt projekt.

  "Integrera grönt" är ett LRF-drivet projekt som bland annat är tänkt att göra det lättare för människor med invandrarbakgrund att bli företagare eller anställda inom de gröna näringarna. En översyn av sektorn som gjordes förra året visade att minst 4 000 lantbruksutbildade invandrare går arbetslösa, trots att många verksamheter har brist på arbetskraft. Med undantag av polska och baltiska gästarbetare inom trädgårdsnäringen är den gröna sektorn väldigt blågul.

  LRF-projektet ska också genom odlingsförsök ge mer kunskap om vilka av de grödor som de nya svenskarnas matvanor kräver som skulle kunna odlas på svensk jord i stället för att importeras. Mentorföretag ska ta emot intresserade med utländsk bakgrund och nätverk av berörda organisationer, myndigheter och privatpersoner ska skapas.

  Projektet får stöd av Jordbruksverket som också varit med och diskuterat fram dess utformning.
  – Det är ett spännande projekt inom vårt uppdrag att stödja affärsutveckling och ökad företagsamhet på landsbygden, säger Rune Backlund på Jordbruksverket.

  Sara Johansson

  Relaterade artiklar

  Till toppen