Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2018

  LRF: Globala studier blir ofta irrelevanta för Sverige

  LRF:s miljöexpert Hilda Runsten menar att den nya studien om matproduktionens miljöpåverkan i världen inte tar i hänsyn till flera parametrar som är viktiga för den svenska produktionen.

   Hilda Runsten, miljöexpert på LRF, menar att till exempel biologisk mångfald inte tas i hänsyn i globala studier.
  Hilda Runsten, miljöexpert på LRF, menar att till exempel biologisk mångfald inte tas i hänsyn i globala studier.

  En ny kartläggning som publicerades i tidningen Science visade att kött och mejeriproduktionen i världen var stora miljöbovar. Men studien har missat flera viktiga parametrar enligt LRF:s miljöexpert Hilda Runsten.

  – Studien innehåller inget nytt, det är helt naturligt att miljöpåverkan är störst där produkten skapas. Det är klart att matproduktionen har stor miljöpåverkan i jämförelse med ingen matproduktion alls, men mat är ju livsnödvändigt för oss och därför blir det märkligt när miljöavtrycket målas upp som bondens problem. Jordbrukets komplexitet när man vill hitta enkla svar är svårhanterad, därför är det bra om flera medier belyser att det är ett snårigt ämne, säger Hilda Runsten.

  Flera parametrar tas inte med

  Biologisk mångfald, vallproduktion och stallgödselns betydelse för markbördighet tas inte i beaktning. Enligt Runsten finns det fler parametrar att undersöka när man talar om det svenska jordbruket, något som inte alls är lika vanligt i andra delar av världen. Biologisk mångfald, vallproduktion och stallgödselns betydelse för markbördighet tas inte i beaktning.

  – Biologisk mångfald, vallproduktion, markbördighet och öppna levande landskap är saker som vi i Sverige har som en stor uppsida om vi jämför med import. Dessa parametrar tas till exempel inte upp alls i studien vilket gör att studien är svår att applicera på det svenska jordbruket, säger Hilda Runsten.

  Går visst att applicera

  Men att forskningen inte skulle gå att applicera på den svenska produktionen håller inte Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers i Göteborg, med om.

  – Det är klart att vi har bättre produktion i Sverige i flera avseenden men sammanställningen om utsläppen av till exempel växthusgas går absolut att applicera på Sverige, säger Stefan Wirsenius.

  Att andra experter och medier tycker att frågan är snårig är inte heller någotsom Wirsenius håller med om.

  – Nötkött släpper ut mer växthusgas och är sämre för miljön. Sen finns det såklart exempel där till exempel sockerärtor importeras med flyg från länder långt bort och är då också dåligt för klimatet men överlag är nötköttsproduktionen en större miljöbov. Dock är det svårt att ändra folks matvanor och att bara säga att alla borde bli veganer är inte realistiskt, säger Stefan Wirsenius, docent inom miljövetenskap på Chalmers i Göteborg.

  Många frågor när forskning publiceras

  Det blir många samtal ifrån LRF:s medlemmar när ny forskning kommer och många bönder är pålästa i ämnena.

  – Rapporterna i sig är aldrig ett problem utan det är snarare rubriksättare och andra personers tolkning av studierna. Vi tittar alltid väldigt noga på rapporterna och många medlemmar hör av sig med frågor. Överlag är våra medlemmar väldigt pålästa i sådana här frågor, säger Hilda Runsten.

  Läs också: Ny studie: Kött och mejeri stora miljöbovar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen