Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2018

  LRF: Polisen gör inte tillräckligt

  – Vi anser att polisen är för slapphänta när det gäller den här typen av aktiviteter, som går ut på att trakassera och förstöra, säger Anders Drottja, krisberedskapssamordnare på LRF.

   Anders Drottja, krissamordnare, LRF
  Anders Drottja, krissamordnare, LRF FOTO: Ann Lindén

  Tidigare har minkfarmare och jägare varit utsatta. Men i år verkar djuraktivisterna ha börjat rikta in sig på kaninproducenter.

  – Jag har inte hört om aktioner riktade mot kaninproducenter tidigare, men i år har jag varit i kontakt med två gårdar som utsatts för attacker, säger Anders Drottja.

  Enligt honom är djurrättsaktivisternas mål i första hand att trakassera.

  – Hade man velat driva opinion finns det bättre sätt, att ställa sig på Sergels torg med plakat och skyltar till exempel. Det här handlar om att försöka skrämma. Hela resonemanget är uppåt väggarna från vår synvinkel.

  ”Polisen för slapphänta”

  Ett par av LRF:s regionkontor har haft möte med lokala polismyndigheter i frågan. Ett stort problem är att många utredningar läggs ner.

  – Vi anser att polisen är för slapphänta. De borde lägga mer resurser och energi på de här fallen som har varit. Det är väl i stort sett samma personer som är på olika näringar, både kanin- och minkfarmer, jägare och slakterier har ju varit utsatta det senaste året.

  Från LRF:s sida är rådet att sprida information om svensk djurhållning.

  – Vi har ett hårt reglerat djurskydd och det är viktigt att få konsumenterna att förstå hur produktionen ser ut och hur det går till på gårdarna. Öppenhet, helt enkelt. Sedan är det grundläggande att inte konfrontera aktivisterna, det kan leda till handgemäng som garanterat kommer att filmas. Då får aktivisterna mer på fötterna. Man ska inte låta sig provoceras, även om jag vet att det kan vara lättare sagt än gjort ibland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen