Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2019

  LRF om klimatrapporten: Vår näring har stor betydelse

  För att minska den globala uppvärmningen behöver bland annat skogs- och jordbruket globalt göra mer hållbart samtidigt som man skär ner på köttkonsumtionen och matavfallet, det visar ny klimatrapport från FN:s klimatpanel IPCC.

   Nästan hälften av alla utsläpp av metan kommer ifrån boskap och risfält. Arkivbild.
  Nästan hälften av alla utsläpp av metan kommer ifrån boskap och risfält. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den nya rapporten, som släpptes på torsdagen, slår fast att det är omöjligt att hålla den globala uppvärmningen inom säkra nivåer om det inte sker en omställning i hur mat produceras och mark brukas, skriver The Guardian som tog del av läckta uppgifter inför publiceringen.

  Enligt rapporten står jord- och skogsbruk för nästan en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser. Nästan hälften av alla utsläpp av metan, som är en av de starkaste växthusgaserna, kommer från boskap och risfält.

  – IPCC:s rapport visar på den stora betydelse brukande av jord och skog har för klimatförändringarna. Likaså är det viktigt att i åtgärdsplaner hålla isär vad vi som brukare av jord och skog kan förändra och vad som krävs av förändringar i efterfrågan och konsumtion, säger Maria Dirke, expert på hållbarhet och klimat på LRF.

  Köttkonsumtionen måste minska

  En slutsats som rapporten kommer fram till är att konsumtionen av kött måste minska. Naturskyddsföreningen uppskattar att rapporten just granskar köttkonsumtionen.

  – Köttproduktion är ett relativt ineffektivt sätt att använda marker och medför ganska stora klimatutsläpp, säger Otto Bruun, bioekonomisakkunning vid Naturskyddsföreningen till TT.

  På LRF håller man med om att köttkonsumtionsfrågan är viktig men menar också att det är viktigt att komma ihåg att även om branschen står för många klimatproblem så står de även för många klimatlösningar.

  – Klart är att vi inom flera områden inom lantbruk- och skogsbruk ligger långt framme i kunskaper och metoder, både att utveckla vidare och att kunna dela med oss av för att öka hållbarheten i markanvändningen, säger Maria Dirke.

  Fakta: IPCC:s rapport om klimatet och marken

  Över 100 experter från 52 länder har jobbat på rapporten i sammanlagt två år. De har tittat på klimatförändringar i relation till ett antal frågor som har med markanvändning och landområden att göra.

  Klimatpanelens uppgift är att belysa kunskapsläget och visa vilka möjligheter som finns för att anpassa berörda system och minska utsläppen.

  Källor: TT, IPCC och SMHI

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen