Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juli 2016

  LRF: "Avtal ska hållas"

  Inom LRF har Jordbruksverkets underskott och sparbeting varit känt en tid.

  – Däremot har vi inte känt till omfattningen, det är förvånande stort, säger Helena Jonsson.

   "Avtal ska hållas" säger Helena Jonsson, LRF:s ordförande.
  "Avtal ska hållas" säger Helena Jonsson, LRF:s ordförande.

  LRF:s utgångspunkt att alla statliga myndigheter ska uppfylla sina åtaganden. Även Jordbruksverket. Det måste staten kunna garantera. Förväntningarna på att myndigheten ska uppfylla sitt uppdrag är LRF:s ordförande Helena Jonsson tydlig med:

  – Stöden är en del av ett avtal. Levererar företagaren sin del av avtalet ska också ersättningen komma i tid.

  Del av en kalkyl

  Kommentarerna har varit skarpa kring att bland annat investeringsstödet riskerar att försenas. Den som har investerat och enbart begärt slututbetalning kommer att få vänta på pengarna. Även andra stöd kan beröras.

  – Man måste komma ihåg att gårdsstöd och miljöersättningar inte är som grädde på moset eller något man kan ha eller mista. Det är en del i en kalkyl i ett företag och av största vikt att utbetalningen kommer när den ska, säger Helena Jonsson.

  En överraskning

  LRF har känt till Jordbruksverkets problem med budgetunderskott och sparbeting. Däremot kom storleken på budgetunderskottet som en överraskning. Hur problemet ska lösas så är upp till verk och departement menar Helena Jonsson och att jordbruksverket får tillräckliga resurser för att ha en rimlig möjlighet att sköta sina ålagda uppgifter.

  – Det har vi tydligt talat om för både Jordbruksverket och departementet. De måste uppfylla sina skyldigheter mot våra medlemmar.

  Ännu inte utbetalt

  LRF är luttrat mot bakgrund av förseningarna kring den förra utbetalningsomgången och där allt ännu inte är utbetalat. Då flaggades för att det handlade om att it-systemen var problemet, samma skäl framförs den här gången.

  Relaterade artiklar

  Till toppen