Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari

  Misskötsel hos förtroendevalda inom LRF

  70 förtroendevalda inom LRF har misskött sina djur. Det avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

  – Inslaget kommer att uppröra tittarna, precis som det har upprört oss, säger LRF:s kommunikationschef Gunnar Gidefeldt.

   Gunnar Gidefeldt är LRF:s kommunikationschef. Korna på bilden har inget med UG:s granskning att göra (arkivbild).
  Gunnar Gidefeldt är LRF:s kommunikationschef. Korna på bilden har inget med UG:s granskning att göra (arkivbild). FOTO: TRONS/TT/LRF

  SVT:s program Uppdrag Granskning fortsätter sin bevakning av det svenska jordbruket. I förra veckan var det fokus på förhållandet på vissa Krav-certifierade djurgårdar. En del av veckans program som sänds på onsdagskvällen handlar om förtroendevalda inom LRF som misskött sina djur. Det går att se delar av programmet på SVT play redan nu.

  Ett exempel som lyfts fram i programmet är från en gård som drivs av en mjölkbonde som har förtroendeuppdrag inom både LRF och Arla. Där blev en ko dålig för ett par år sedan och det gjordes ett försök att avliva djuret. Men när kadaverbilen kom dagen efter var kon fortfarande vid liv och chauffören avlivade djuret. Bonden åtalades för djurplågeri men fälldes senare för brott mot djurskyddslagen till 3 000 kronor i dagsböter.

  – Jag är så jätteledsen för hela den här historien. Jag skäms så jättemycket och jag tog på mig det. Det var mitt fel och mitt ansvar, säger lantbrukaren till Uppdrag Granskning i programmet.

   Bild ur SVT Uppdrag Gransknings ”LRF och de förtroendevalda”.
  Bild ur SVT Uppdrag Gransknings ”LRF och de förtroendevalda”. FOTO: SVT

  Vill inte förminska problemet

  Uppdrag Granskning har hittat 70 fall som bland annat omfattar förelägganden på grund av bristande djuromsorg, domar om djurplågeri och beslut om djurförbud, som gäller personer med förtroendeposter inom LRF genom att jämföra dessa med listan över förtroendevalda på LRF:s hemsida. 15 av dessa 70 är antingen ordförande eller vice ordförande i olika styrelser. Två har utsetts till djuromsorgsansvariga, trots att de själva fått förelägganden enligt djurskyddslagen.

  LRF:s kommunikationschef Gunnar Gidefeldt vill inte på något sätt förminska problemen på gårdarna men menar att det dels handlar om undantag och att Uppdrag Granskning inte heller berättar om proportioner.

  – De har hittat 70 fall bland våra 12 000 förtroendevalda.

  Hur många av dessa är djurhållare?

  – Det kan jag inte svara på just nu, men det är givetvis inte alla.

  Är det förtroendevalda på lokal-, regional- eller riksnivå?

  – Det kan jag inte heller svara på då Uppdrag Granskning inte vill skicka någon lista på vilka det handlar om till oss.

  Uppdrag Granskning uppger för ATL att LRF haft möjlighet att få reda på namnen?

  – Vi ifrågasatte att vi minuter innan vi ska in i en intervju med Ali Fegan på UG, att vi då ska titta på två högar av akter som UG tagit fram på de förtroendevalda. UG säger att de inte vill lämna ut namnen, men man gör det vid ett tillfälle, nämligen när vi är där. Jag tycker det är väldigt rörigt i hur UG hanterar detta materialet, säger Gunnar Gidefeldt.

  I programmet berättar LRF:s ordförande Palle Borgström att organisationen jobbar vidare med sitt värdegrundsarbete. Han säger också att djurhållningen på problemgårdar som ägs av förtroendevalda i organisationen inte förbättras om dessa personer petas från sina platser. Gunnar Gidefeldt är på samma linje:

  – Då blir dessa ännu mer isolerade.

  Vill ge stöd och hjälp

  Gunnar Gidefeldt menar att det gäller för till exempel LRF:s omsorgsgrupp att komma in så fort som möjligt och antingen se till att ägaren till gården får stöd och hjälp eller att det blir ett snabbt avvecklingsbeslut om det inte finns förutsättningar att driva verksamheten vidare.

  – Allt för att minska lidandet för såväl djur som bonde. För det är inte bara djuren som lider i en sådan situation.

  Går det att komma ifrån att det kan finnas förtroendevalda på vars gårdar det är problem med djurhållningen?

  – Det kommer aldrig att finnas några garantier även om vi givetvis jobbar i den riktningen. Jag vet att det förs diskussioner inom vissa regioner på att den typen av frågeställningar ska vara med när förtroendevalda ska utses. Men det har inte skickats ut något från centralt håll till olika valberedningar.

  I Uppdrag Granskning säger Palle Borgström att varken han eller någon annan kan lova att det aldrig kommer fram fler sådana här fall:

  – Det beror inte i grunden på vilket jobb vi gör eller inte gör utan det beror på att vi hanterar människor och djur, och människor och djur blir sjuka. En del fall av vanvård beror på att människan, som i grunden har ansvaret, har blivit sjuk eller andra saker som gör att det omkullkastar möjligheterna att ta hand om sina djur.

  Avslutningsvis uppger Palle Borgström att det finns tankar på att införa någon form av etiknämnd som kan hantera frågor om framtiden i organisationen för en förtroendevald som dömts för brott mot djurskyddslagen.

  UPPDRAG GRANSKNING OCH KRAV:Krav om granskningen: Stämmer inte med vår bildUppdrag granskning: ”Krav undviker eller förvränger viktiga fakta”Krav i replik: ”Inte systemfel i kontrollen”Kritiserat Krav-slakteri stoppar slaktenLedare: Låt inte enskilda fall drabba hela näringen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen