Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2019

  LRF Konsult: ”Det är skandalöst”

  Skatteverkets sätt att förmånsbeskatta ifrågasätts starkt av LRF Konsults skattechef. Företaget driver flera principfall, men tror att det måste till en lagändring.

   LRF Konsult driver flera ärenden om Skatteverkets förmånsbeskattning.
  LRF Konsult driver flera ärenden om Skatteverkets förmånsbeskattning. FOTO: Istock

  Skattechefen på LRF Konsult, Urban Rydin, tycker att Skatteverkets bedömningar av förmånsvärden är orimliga och slår hårt mot småföretagare med aktiebolag.

  – De lägger på hemska värden. Det är skandalöst, säger han.

  Ett av fallen han tagit på sig är Hans Wänmans företag i Klabböle, där Skatteverket inledningsvis föreslog ett förmånsvärde motsvarande drygt 180 000 kronor på årsbasis, eller 15 000 kronor i månaden.

  ”Är chanslösa”

  Principen som Skatteverket stöder sig på är att man beskattas för möjligheten till privat användning och att förmånsvärdet ska utgå från vad det kostar att hyra en fyrhjuling.

  – Den kan ju användas privat, men det kan ju en traktor också. När börjar de jaga efter privatkörning med traktor? En småföretagare har dispositionsrätten för samtliga tillgångar i sin näringsverksamhet. De är ju chanslösa! säger Urban Rydin.

  I fallet i Västerbotten sänkte Skatteverket efter diskussioner förmånsvärdet till 1 633 kronor per månad, vilket förvaltningsrätten i Umeå sedan fastställde. Ärendet är nu överklagat till kammarrätten.

  Skatterättslig fråga

  Urban Rydin är oroad över vilka konsekvenser den här typen av beskattning kan få.

  – Det här är en grundläggande skatterättslig fråga: ska man ha förmånsbeskattning på i princip vilken tillgång som helst?

  Urban Rydin är tveksam till om det är möjligt att få upp fallet i högsta instans. Han menar att det är mera en bevisfråga än en rättsfråga.

  – Och det är mycket svårt att få upp sådana i Högsta förvaltningsdomstolen. Det är med and­ra ord lagstiftaren som måste ingripa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen