Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari 2019

  LRF: Svensk ost sparar miljön

  Konsumenter som vill agera klimatsmart bör ha svensk ost i sina varukorgar. Det visar beräkningar från LRF.

   Utsläppen för att producera 1 kilo svensk mjölk är 1 kilo koldioxidekvivalenter, EU-genomsnittet är 1,3 kilo.
  Utsläppen för att producera 1 kilo svensk mjölk är 1 kilo koldioxidekvivalenter, EU-genomsnittet är 1,3 kilo. FOTO: iStock

  En svensk ko orsakar 23 procent lägre utsläpp av växthusgaser per liter mjölk jämfört med EU-genomsnittet. Samtidigt äter vi allt mer utländska ostar, omkring 55 procent av all ost vi äter i Sverige är gjord utan för landets gränser.

  Om all ost som konsumeras i Sverige skulle vara gjorda på svensk mjölk skulle utsläppen av växthusgaser som kommer från osten minska med 16 procent enligt Monica Demorior, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk:

  ”Då har vi bara tittat på kornas klimatpåverkan. Tar man med till exempel transporter blir säkert siffran större”, säger hon i ett pressmeddelande.

  Hon menar därför att alla konsumenter som vill välja så miljösmart som det går när de handlar ska se till att det som hamnar i matkassen är producerat i Sverige.

  Läs även: ”Valet står mellan nya jobb eller nedläggning”Läs också: Kraftig ökning av importerad ost

  Självförsörjning kräver fler kor

  Dessutom finns andra faktorer att väga in, menar hon, och tar upp att större delen av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från fossil koldioxid och bara fem procent från idisslande kor.

  ”Att skylla klimatkrisen på kossan är att göra det lite väl enkelt”, säger Monica Demorior i ett pressmeddelande.

  För att nå 100 procent självförsörjning på alla mjölkprodukter skulle antalet kor behöva öka med 35 procent. Det skulle även bidra med 6 000 nya jobb och ökad biologisk mångfald som i dag hotas av bland annat för få betesdjur, enligt Monica Demorior.

  Fakta:

  • Sveriges självförsörjning av ost var 45 procent år 2017. År 2007 låg den på 68 procent och 1997 var den 86 procent.

  • 2017 åt svenskarna totalt drygt 19 500 ton ost. 2007 var motsvarande siffror drygt 16 000 ton och 1997 13 700 ton.

  • För att tillverka ett kilo ost går det åt cirka 10 kilo mjölk. Utsläppen för att producera 1 kilo svensk mjölk är 1 kilo koldioxidekvivalenter, EU-genomsnittet är 1,3 kilo.

  • I Sverige finns i dag 319 000 mjölkkor, att jämföra med 1930-talet då vi hade två miljoner mjölkkor och en miljon övriga nötkreatur.

  Källa: LRF

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen