Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj 2018

  "Det viktigaste var känslan att det tas på allvar"

  De hot som en del bönder utsätts för från aktivister har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Under tisdagen träffade LRF:s ordförande Palle Borgström justitieminister Morgan Johansson för att diskutera vilka åtgärder som kan vidtas för att skydda bönderna.

   Palle Borgström, ordförande för LRF, träffade under tisdagen justitieminister Morgan Johansson.
  Palle Borgström, ordförande för LRF, träffade under tisdagen justitieminister Morgan Johansson. FOTO: MATS OSTELIUS

  – Justitieministern var väl påläst och engagerad och vi diskuterade bland annat hur lagen kan förtydligas för att komma åt dessa problem. Men det viktigaste var nog ändå känslan att Morgan Johansson tar detta på allvar, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

  Under mötet diskuterades lagändringar som snart träder i kraft och som kan ha betydelse i sammanhanget.

  – Snart träder en ny lag i kraft som innebär att en person som har blivit belagd med kontaktförbud och som överträder det kan få fotboja. Det finns några aktivister som har blivit belagda med kontaktförbud gentemot personer som de har trakasserat, så detta kan alltså omfatta dem.

  Under 2018 kommer också reglerna för kameraövervakning att ändras, vilket kommer göra det lättare för privatpersoner att få använda sig av övervakningskameror än tidigare.

  Palle Borgström menar att det viktigaste är att lagen ska vara tydlig med att det aldrig kan vara acceptabelt att trakassera näringsidkare i syfte att få dem att lägga ner verksamheten i fråga.

  – Aktivisterna är väldigt utstuderade. De väljer ut enskilda gårdar som de trakasserar under lång tid, vilket sedan sprider osäkerhet även till andra. En del drar sig för att polisanmäla, eftersom de inte vill riskera att hamna i fokus. Detta såg ministern väldigt allvarligt på, säger Palle Borgström.

  En ny brottskod kan behövas

  Justitieminister Morgan Johansson lyfte även fram att polisen ska få mer resurser och att det snart kommer att utexamineras ett större antal poliser från polishögskolan än tidigare år. Palle Borgström anser att samarbetet med polisen har fungerat olika bra i olika delar av Sverige:

  – Ibland tar det fortfarande lång tid innan polisen kommer och ibland agerar de inte i enlighet med de befogenheter som de faktiskt enligt lag har.

  Diskussionen handlade också om hur dessa brott kategoriseras.

  – Dessa brott kan behöva en brottskod som gör att de syns tydligare i statistiken. I dag registreras de under en allmän brottskod, vilket gör att det blir svårt att se i statistiken hur stort problemet är, säger Palle Borgström.

  Särskilt uppdrag mot politiskt motiverad brottslighet

  Justitieminister Morgan Johansson säger till Atl att det var ett bra möte och att han känner till problematiken väl sedan tidigare och löpande får information om situationen. Förutom de lagändringar som snart träder i kraft trycker han också på att regeringen har gett säkerhetspolisen och polisen ett särskilt uppdrag som går ut på att intensifiera arbetet mot politiskt motiverad brottslighet.

  – I det begreppet ingår islamistisk extremism, högerextremism samt vänsterextremism, där en del av dessa brott ingår, säger Morgan Johansson.

  LÄS OCKSÅ: Ministern positiv till LRF:s förslag om bättre skydd för Sveriges bönder

  LÄS OCKSÅ: Kaninbonden efter intrånget ”De lämnade ett brev och några kakor”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen