Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 maj 2018

  LRF i mjöl-kupp i riksdagen

  I dag är Sverige självförsörjande i endast tre livsmedel - morötter, mjöl och socker. Något som LRF gjorde våra politiker uppmärksammade på under tisdagens kupp i Sveriges riksdag.

  Med ingredienserna morötter, mjöl och socker kan man säkert baka en kaka, men frågan är hur god den blir? Det frågade sig Monica Sandberg, kommunikatör på LRF, och hennes kollegor under tisdagens aktion i Sveriges riksdag.

  – Vi vill försöka få politikerna att inse hur läget är i Sverige, att vi faktiskt bara är självförsörjande i dessa tre livsmedel. Därför har vi bakat en kaka gjord på dessa tre ingredienser som vi ska bjuda politikerna på. Den är väldigt orange, platt och kompakt. Vi får se om någon vågar sätta tänderna i den, sade Monica Sandberg till ATL innan aktionen.

  Ja, under tisdagen fick några av politikerna i Miljö- och Jordbruksutskottet påsar med morötter, socker och mjöl i handen. De fick också – om de vågade – ta en bit kaka.

  Enligt Monica Sandberg handlar aktionen om att få upp frågan om Sveriges självförsörjning av livsmedel på den politiska agendan.

  Samhället för sårbart

  – Vi måste steppa upp och få en förändring här. Att vi har så pass låg självförsörjningsgrad gör att vårt samhälle blir alldeles för sårbart, inte minst i kristider. Det kan innebära en stor risk så därför måste vi se om vårt hus, säger Monica Sandberg och tillägger:

  – Om vi ser på till exempel Finland som har en mer pragmatisk syn på självförsörjning har de en 80-procentig självförsörjning av livsmedel. Vi tycker att Sverige också ska komma upp på den nivån. Det skulle vara gynnsamt både för enskilda lantbrukare och för samhället i stort.

   Från vänster: Thomas Bertilsson, näringspolitisk chef LRF, Magnus Oscarsson (KD) riksdagsledamot, Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen och Monica Haider, (S), riksdagsledamot.
  Från vänster: Thomas Bertilsson, näringspolitisk chef LRF, Magnus Oscarsson (KD) riksdagsledamot, Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen och Monica Haider, (S), riksdagsledamot. FOTO: LRF
   Med ingredienserna morötter, mjöl och socker kan man säkert baka en kaka, men frågan är hur god den blir?
  Med ingredienserna morötter, mjöl och socker kan man säkert baka en kaka, men frågan är hur god den blir? FOTO: LRF

  Under tisdagen publicerade LRF även en debattartikel på ämnet självförsörjning på Aftonbladet Debatt. Tre unga lantbrukare undertecknade artikeln och krävde ett större engagemang från Sveriges politiker. En av debattörerna som också var med under aktionen är Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen och anställd på mjölkgård.

  – Det finns livsmedel där vi nästan är självförsörjande men om det skulle hända något blir det svårt. Vi har ju förutsättningar att producera mer än vi gör i Sverige. 600 000 hektar mark skulle kunna användas som odlingsmark, det är en resurs som vi skulle kunna använda bättre, säger Emilia Astrenius Widerström till ATL.

  Samtidigt tror hon att många inte förstår allvaret i situationen. Det är därför den här typen av aktioner behövs för att lyfta frågan.

  – Man förlitar sig för mycket på att importen ska fundera eftersom vi inte under flera år har haft några bravader som har påverkat vårt synsätt på mat. Vi och i första hand våra politiska talespersoner måste komma fram till en lösning på hur vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion och en av anledningarna varför är ju just självförsörjningsgraden.

  Så, hur gör vi det? Enligt Emilia Astrenius Widerström finns flera sätt. Bland annat måste man minska regelkrånglet och få politiker att sätta sig in i och förstå lantbrukarnas vardag, men också att ingjuta mer framtidstro i gruppen unga lantbrukare.

  – Vi som skrev debattartikeln är alla unga och jobbar inom det gröna näringslivet Det måste finnas en långsiktig plan för hur vi ska kunna fortsätta driva våra verksamheter. Det måste finnas en framtidstro och fler måste också bli intresserade av att jobba inom lantbruket. Jag hoppas och är övertygad om att det svenska lantbruket är en framtidsbransch men om vi inte planerar långsiktigt kommer vi har svårigheter att få unga att söka sig till den. Det är därför det är så viktigt att vi diskuterar dessa frågor. För en säker framtid för alla.

  En av de politiker som blev bjuden på kaka är riksdagsledamot Monica Haider (S).

  – Den var inte god. Fullt ätbar, men inte god, säger hon när ATL byter några ord med henne på telefon.

  Enligt Monica Haider är aktioner som dessa ett bra sätt att på ett konkret sätt lyfta politiska frågor och hon är nöjd med dagens diskussion, berättar hon.

  ”Dags att sätta ner foten”

  – Detta har varit en icke-fråga under många år och det är först nu som vi börjar diskutera detta, inte minst i samband med att vi har tagit fram en livsmedelsstrategi. Det är hög tid att vi sätter ner foten och funderar på hur vi ska göra och hur vi vill ha det. Själv är jag inte färdigtänkt där, men vi är överens om att vi ska öka vår livsmedelsproduktion. Bara där har vi en bra början.

  Enligt den nationella livsmedelsstrategin ska Sverige öka sin livsmedelsproduktion och för att det ska bli möjligt måste vi jobba både politiskt och med vår makt som konsumenter, menar Monica Haider.

  – Det är väldigt många aspekter som måste vägas in. Vi ska öka produktionen, samtidigt som produktionen också ska vara hållbar. Det blir allt viktigare, också under en kris. För att kunna öka produktionen behöver vi också ta mer mark i anspråk och även odla mer effektivt än tidigare och från politiskt håll behöver vi förmedla att lantbruket och landsbygden är viktig. Vi konsumenter måste också driva på och köpa mer svenskproducerat. Vi har makt att påverka.

  Makt att påverka har också Sveriges unga lantbrukare, menar Monica Haider. Utmaningen är att få fler unga att känna så.

  – Framtidstro är jätteviktigt och att unga uppmuntras att söka sig till de gröna näringarna och utbildningarna. Detta satsar vi mycket på. Till exempel kan man som ung lantbrukare under 40 år få extra stöd, vi arbetar med att uppmuntra fler att gå gröna utbildningar och när jag träffar unga lantbrukare upplever jag att de tror på framtiden, avslutar Monica Haider.

  LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet vill utreda nya skatter på livsmedelLÄS OCKSÅ: Fyra röster: Inför vårbruket jorden runt

  Recept på LRF:s kaka

  Ingredienser:

  2 svenskproducerade morötter

  2 dl svenskproducerat socker

  2 dl svenskproducerat vetemjöl

  Gör såhär:

  Riv morötterna fint. Rör ihop med övriga ingredienser. Häll upp i smord form.

  Grädda i 20 min i 175 grader celsius.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen