Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2019

  LRF: Förslag om statlig skyddsjakt kontroversiellt

  LRF är positivt till Naturvårdsverkets förslag till ny förvaltningsplan för vildsvin.

  – De har förstått problemen. Naturvårdsverket är krismedvetet, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF.

   LRF:s jakt- och viltexpert Anders Wetterin är positiv till Naturvårdsverkets förslag men säger att förslaget om statlig skyddsjakt är kontroversiellt.
  LRF:s jakt- och viltexpert Anders Wetterin är positiv till Naturvårdsverkets förslag men säger att förslaget om statlig skyddsjakt är kontroversiellt. FOTO: Istock och Ann Lindén

  Alf Blåder i Blekinge har skjutit närmare 1000 grisar sedan han blev intresserad på 1990-talet. Läs hela reportaget här.

  Naturvårdsverkets förslag innebär bland annat att jakten på hondjur ska öka liksom att markägare inte bör utfodra vildsvin. Det är två idéer som LRF ställer sig bakom.

  – I den förra rapporten för tio år sedan var det inte allmänt accepterat att det framför allt är jakten på hondjur som är nyckeln till framgång för att få ned stammen. Där tycker jag att de är föredömligt tydliga, säger organisationens jakt- och viltexpert Anders Wetterin.

  Rätt att sätta mål

  Han välkomnar också ställningstagandet om att utfodringen av vildsvin bör slopas. LRF driver självt frågan om att utfodringen måste regleras. Anders Wetterin menar också att Naturvårdsverket gör rätt när man sätter upp mål om att skadorna i lantbruket ska minska med 50 procent till år 2025.

  – Skälet till att de inte sätter upp mål om antal vildsvin är att ingen med säkerhet vet hur många vildsvin vi har. De är extremt svårinventerade. Så jag tycker det är sunt. Skadorna ska halveras, utifrån den information vi har i dag, säger han.

  ”En allvarlig sak”

  När det gäller skyddsjakt på myndighetens initiativ är paragraf 7 i Jaktlagen kontroversiell inom LRF.

  – Om staten, i form av länsstyrelsen, mot min vilja skickar in jägare på min mark, så är det en allvarlig sak. Samtidigt finns det områden i landet där det inte finns förmåga eller vilja att ta tag i för stora viltstammar och där länsstyrelsen nog skulle ha anledning att överväga det, säger Anders Wetterin.

  Länsstyrelserna har hittills bara använt verktyget i ett fåtal fall.

  – Det är kontroversiellt för länsstyrelsen också, och jag tror inte att de vågar använda det. Det skulle väcka ont blod att gå emot äganderätten, säger Anders Wetterin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen