Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2017

  LRF försiktigt positiva till förslag om ny CAP-reform

  Det finns nackdelar, men fördelarna är fler, säger Sofia Björnsson, jordbrukspolitisk expert på LRF.

  FOTO: Ann Lindén

  Den största förändringen i dagens reformskiss från EU-kommissionen är enligt LRF skiftet i ansvar för utformning och kontroll av jordbruksstöden från EU-nivån till medlemsländerna. Bondeorganisationen ser både fördelar och nackdelar med det, men fördelarna överväger.

  – Det ger ju till exempel inom miljöområdet möjlighet att styra mer mot nationella eller regionala utmaningar och inte ha den här principen att alla lantbrukare i EU ska göra samma miljöåtgärder. Samtidigt så måste man ju säkerställa likvärdig konkurrenskraft inom EU, och att det inte blir särregler som slår på ett sätt så att det blir sämre konkurrensförhållanden för svenska lantbrukare i jämförelse med andra. Där måste vi ha en dialog med svenska myndigheter, säger Sofia Björnsson.

  Förhoppningsfull

  Med EU-kommissionens förslag får medlemsländer ett mycket större ansvar för jordbrukspolitikens utformning. Tanken på att svenska politiker och myndigheter får mer att säga till om är ingenting som skrämmer LRF.

  – Vi har komplicerade system i Sverige, men det har andra länder också. Jag tycker att vår dialog med regeringskansliet och Jordbruksverket om regelutveckling i många fall har varit väldigt bra. Jag är förhoppningsfull.

  Budgeten driver på

  Blir det som EU-kommissionen tänkt sig är det enligt Sofia Björnsson ett tillfälle för beslutsfattarna att bevisa att den nationella livsmedelsstrategin är ett styrande dokument.

  Den stora förändringen i jordbrukspolitiken ligger dock inte i EU-kommissionens meddelande, tror Sofia Björnsson. Den väntar längre fram, när EUs nästa långtidsbudget, den första post-Brexit, ska sättas.

  – Den stora reformfaktorn kommer ändå att vara budgetdriven.

  LÄS OCKSÅ: Ansvaret för CAP läggs på medlemsländerna i reformskissLÄS MER: Hogans känga mot sena stödutbetalningarPREMIUM: Så vill regeringen förändra EUs jordbrukspolitik

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen