Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari

  LRF: Elbolagen måste prioritera lantbruk

  Fortfarande är många strömlösa och uppröjningsarbetet pågår som bäst i Roslagen efter stormen Alfrida. LRF Mälardalen är kritiskt till att lantbruk inte är bättre prioriterade när strömförsörjningen brister.

  Enligt den senaste sammanställningen från Vattenfall var 6 700 kunder fortfarande strömlösa på tisdagen, sex dygn efter att Alfrida slog till. Vattenfall kan inte se hur många lantbruk som är berörda men Carl Aschan, regionordförande i LRF Mälardalen, uppskattar att ett 100-tal medlemmar med aktiva lantbruk fortfarande saknar ström.

   Carl Aschan, regionordförande LRF Mälardalen.
  Carl Aschan, regionordförande LRF Mälardalen. FOTO: LRF

  – Det är många som varit utan ström i nu i många dagar. Många mår redan dåligt efter sommaren och får nu det här att hantera, säger han.

  Bland de drabbade återfinns Jacob och Annette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje. Som ATL kunde berätta på måndagen upplever de det som ”otroligt frustrerande” att byarna runt omkring fått tillbaka strömmen, men inte de som driver ett stort produktionsjordbruk.

  LRF Mälardalen har satt ihop en skrivelse till Vattenfall och bland annat krävt att prioriteringsordningen ändras så att drabbade lantbruk går före fritidshus när det gäller att leda tillbaka strömförsörjningen. I skrivelsen efterlyses också möjligheten att elbolagen ska erbjuda drabbade kunder en generator tills säker elproduktion kommer i gång.

  – Att skapa beredskap för att bibehålla en bra och god livsmedelsproduktion vid olika former av kriser är oerhört viktigt. Det är varken rimligt eller möjligt för Sveriges bönder att ensamma stå i beredskap för längre elavbrott, heter det i skrivelsen.

   LRF uppskattar att ett 100-tal medlemmar med aktiva lantbruk fortfarande var utan ström. (Arkivbild.)
  LRF uppskattar att ett 100-tal medlemmar med aktiva lantbruk fortfarande var utan ström. (Arkivbild.) FOTO: Mostphotos

  Utöver stopp i strömförsörjningen har Alfrida också orsakat stor förödelse i skogen.

  Carl Aschan menar att de lokalt är som en ”mini-Gudrun” som dragit fram.

  – Det är en del medlemmar som blivit av med väldigt mycket skog. I vissa stråk har allt fallit ned, säger han.

  LRF Mälardalen kommer därför att ta initiativ till möten med Mellanskog i närtid. Det handlar om att komma ut med information om hur man röjer i skogen på ett säkert sätt, hur försäkrings- och ersättningsfrågor ska hanteras samt besvara frågeställningar kring el och vatten.

  – Det är frågor som folk kommer att behöva hantera när väl strömmen är tillbaka. Ambitionen är att få ihop möten mellan LRF och Mellanskog så fort som möjligt, helst den närmaste veckan, säger Carl Aschan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen