Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj

  LRF bryter med jägarorganisationer om handlingsplan för vilt

  LRF hoppar av samarbetet med jägarna om en gemensam handlingsplan kring vilt.

  – Vi hade behövt kompromissa alldeles för mycket för att komma överens, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

   Värdet på jakten ligger på 4,5 miljarder kronor per år i Sverige. Då kan det intresset inte väga lika tungt som jord- och skogsbruket som producerar värden på över 200 miljarder per år, menar LRF:s ordförande Palle Borgström.
  Värdet på jakten ligger på 4,5 miljarder kronor per år i Sverige. Då kan det intresset inte väga lika tungt som jord- och skogsbruket som producerar värden på över 200 miljarder per år, menar LRF:s ordförande Palle Borgström. FOTO: Mostphotos

  LRF hoppar av samarbetet med jägarna om handlingsplan med vilt.

  – Vi fick ett uppdrag av stämman förra året att ta hand fram en handlingsplan för vilt. Och vi har arbetat med den under året, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström på årets stämma.

  Men nu känner LRF att organisationen nått vägs ände när det gäller samarbetet med jägarorganisationerna för tillfället.

  – Vi hade som utgångspunkten att vi skulle göra det tillsammans med jägarorganisationerna för att få ett så brett anslag och förankring. Det har varit ett ganska mödosamt arbete att komma överens.

  Egen handlingsplan

  – Riksförbundsstyrelsen beslutade i går (måndag) om att vi inte kommer att skriva en handlingsplan tillsammans med jägarorganisationerna. Vi kommer att göra vår egen. Vi har tyckt att vi, för att komma överens, har behövt kompromissa alldeles för mycket och ge upp alltför mycket av frågor som vi tycker är viktiga.

  Det handlar bland annat om att få bort formuleringen i jaktförordningen om att det är jaktbrott att skjuta en kultingförande vildsvinssugga. Det vill inte Svenska Jägareförbundet gå med på.

  Jakt är ett fritidsintresse. Det kan inte väga lika tungt som jord- och skogsbrukets behov menar Palle Borgström:

  – I grunden är det viktigt att ha med det perspektivet att jakt är ett fritidsintresse. Värdet av jakten, både vad det gäller värdet av kött och som fritidsintresse har olika myndigheter beräknat till 4,5 miljarder kronor i Sverige. Det måste sättas i relation med att det totala värdet av jordbruket i Sverige är 57 miljarder.

  Inte likvärdigt

  – Jag tycker att en siffra som visar på relationerna mellan skogens viktighet kontra jaktens viktighet är att det samlade exportvärdet för svenska skogsprodukter är 149,6 miljarder kronor.

  – Så även med de fem procent som skogen har accepterat med viltskador är de fem procenten av 149,6 miljarderna större än hela värdet av den svenska jakten. Det gör att man inte kan resonera som om jakt och vilt skulle vara likvärdiga intressen som jord och skogsbruk. Det måste även politiker förstå, säger Palle Borgström.

  På Svenska Jägareförbundet har man inte fått någon information om vad LRF:s beslut kommer att innebära.

  – Så vi väntar med att kommentera tills vi vet mer, säger organisationens kommunikationschef Magnus Rydholm.

  LRF och jägarorganisationerna är fortfarande överens i flera frågor som rör rovdjursförvaltning och målet att det ska bli lättare för jägare att sälja vildsvinskött.

  Relaterade artiklar

  Till toppen