Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2019

  LRF vill se åtgärder i vildsvinsfrågan

  Varje år kostar vildsvinen lantbruken stora pengar. Nu vill LRF se drastiska förändringar i vildsvinsfrågan. Det är dags för regeringen och riksdagen att välja mellan jordbruk och vildsvin, menar organisationen.

   Lantbrukarnas kostnader för vildsvinen uppgår till 1,1 miljarder om året, enligt SLU.
  Lantbrukarnas kostnader för vildsvinen uppgår till 1,1 miljarder om året, enligt SLU. FOTO: Randy van Domselaar/Shutterstock/TT

  Enligt SLU kostar den ökande vildsvinstammen lantbrukarna 1,1 miljarder om året, främst genom odlingsförluster. Eftersom vildsvinstammen fortsätter att öka ser problemen inte ut att minska. Experter bedömer att stammen växer med 15 procent årligen och nu tycker LRF att det har gått för långt.

  ”Vi behöver få hjälp från regering, myndigheter och jägare om vi ska kunna fortsätta med vårt yrke och leverera mat”, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

   Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
  Palle Borgström, förbundsordförande LRF. FOTO: Johanna Norin

  LRF presenterar därför flera åtgärder för att motarbeta problemet och riktar stark kritik mot den rådande regleringen av den växande vildsvinstammen.

  Vill reglera utfodringen

  LRF vill införa tydliga regleringar av utfodringen som omfattar bestämmelser om vad man får utfodra, i hur stor mängd samt vilka utfodringsmetoder som är tillåtna. De vill även underlätta Jägarförbundets möjlighet att bedriva jakt på vildsvin genom användning av drönare med kamera för att söka efter vildsvin vid jakttillfällen.

  Det måste även bli lättare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenterna genom snabbare tillstånd från livsmedelsverket, anser LRF. Slutligen kräver LRF att regeringen gör en utredning om en ny jaktlagstiftning.

  I dag är det svenska lantbrukare som får ta kostnaden medan andra tar del av viltets värde, menar Borgström och utvecklar: ”I det korta perspektivet måste avskjutningen öka till 150 000 djur per år för att skadorna och kostnaderna för lantbrukarna inte ska bli övermäktiga.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen