Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september 2016

  Lövsta - Sveriges mest olönsamma jordbruk

  Sveriges rikaste kvinna, Antonia Ax:son Johnson, driver landets mest olönsamma lantbruk.

  Förra året gick Lövsta stuteri med nästan 100 miljoner kronor i förlust.

   Antonia Ax:son Johnson driver Sveriges minst lönsamma lantbruk. Förra året visade ett minusresultat på närmare 100 miljoner kronor. "Det här är en stor ideell verksamhet, går inte riktigt att jämföra med lantbruk."
  Antonia Ax:son Johnson driver Sveriges minst lönsamma lantbruk. Förra året visade ett minusresultat på närmare 100 miljoner kronor. "Det här är en stor ideell verksamhet, går inte riktigt att jämföra med lantbruk." FOTO: Magnus hartman

  Lövsta stuteri driver en av de vackraste ridanläggningarna i Sverige, en anläggning som ligger bredvid Antonia Ax:son Johnsons bostad i Upplands Väsby.

  I bolaget ligger också driften av gårdarna Lövsta och Torsåker och ägandet och driften av Stjärnborgs gård, där Lövsta seminstation är lokaliserad.

  ­– Jag har ju aldrig sett på det här som en affärsverksamhet, förutom seminstationen. Den drivs kommersiellt i vinstsyfte och den är lönsam, säger Antonia Ax:son Johnson.

  Stigande förluster

  Stuteriet, ridanläggningen och lantbruket drivs med högsta möjliga ambitioner. Utom när det gäller lönsamheten.

  I ATLs sammanställning över alla aktiebolag med jordbruksverksamhet hamnar Lövsta stuteri i botten. Inget annat företag går med så stora och stigande förluster, år efter år efter år.

  De senaste tio åren har Lövsta stuteri, eller Lövsta Skog och Lantbruk som bolaget hette tidigare, gått med sammanlagt 461 miljoner kronor i samlad förlust.

  – Det är en investering i svensk ridsport. Det är en stor ideell verksamhet med målsättningen och visionen att förbättra svensk dressyr och hoppning, säger Antoni Ax:son Johnson.

  I Lövsta stuteris verksamhet tränar och tävlar hästar av högsta kvalitet och man utbildar talangfulla ryttare på olika nivåer. Idag har Lövsta ett 50-tal hästar från föl till olympisk nivå.

  ”Ideell verksamhet”

  På toppnivån finns Tinne Wilhelmsson, som nyligen gjort sitt sjunde OS och som kom åtta i finalen i dressyr.

  – Det är en gärning i sig. Tinne brukar kallas för Sveriges dressyrdrottning av media!

   Heartbeat har varit populär bland stoägarna i år. 189 betäckningar har det blivit under säsongen.
  Heartbeat har varit populär bland stoägarna i år. 189 betäckningar har det blivit under säsongen. FOTO: Torbjörn Esping

  Dessutom finansierar Lövsta stuteri Lövsta Future Challenge för unga hästar och ryttare med lokala deltävlingar och finaler i Scandinavium för hoppningen och i Friends arena för dressyren. Och så är Lövsta stuteri stor sponsor av Falsterbo horse show, och för dressyrtävlingar i USA.

  ­– Det är klart att den här stora ideella verksamheten, den går ju inte riktigt att jämföra med ett lantbruk, säger Antonia Ax:son Johnson.

  – Men vi ska ha ett ekonomiskt förhållningssätt. Och man kan ha ett ekonomiskt förhållningssätt även om man gör saker som är ideella.

  Var kommer pengarna ifrån som täcker upp för förlusterna?

  – Jag använder avkastningen på de tillgångar jag byggt upp som företagare till att realisera min dröm om att göra skillnad i ridsporten. Allt för min passion för hästar.

  I fredagens nummer av ATL finns mer att läsa om Lövsta stuteri samt listan över resultatutvecklingen de senaste tio åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen