Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2018

  Louise satsar på köttlådor inför generationsskiftet

  Beddingestrand.

  22-åriga Louise Nilsson driver ett familjejordbruk i skånska Rydsgård tillsammans med sin mor Marie-Louise. Inför det kommande generationsskiftet har Louise redan börjat sätta sin prägel på verksamheten. Bland annat genom en ambitiös satsning på köttlådor.

   Marie-Louise och Louise Nilsson driver Lindhults gård utanför Rydsgård.
  Marie-Louise och Louise Nilsson driver Lindhults gård utanför Rydsgård. FOTO: Johan Joelsson

  Havsbrisen river i trädkronorna. Nedanför den lilla orten Beddingestrand vid den skånska sydkusten breder Östersjön ut sig blågrön och skummande mot en mörk horisont.

  Vid en vidsträckt betesmark ett par hundra meter från havet klättrar Louise Nilsson över en grind tillsammans med sin mor Marie-Louise. På axlarna bär de varsin säck med ensilage och päron. Det har varit en tuff sommar för familjens cirka 250 angus- och charolaisdjur. Men regnet som faller horisontellt denna bistra höstdag bådar gott inför framtiden.

   Päron och ensilage. Marie-Louise och Louise Nilsson har fått vara kreativa på fodersidan efter sommarens torka.
  Päron och ensilage. Marie-Louise och Louise Nilsson har fått vara kreativa på fodersidan efter sommarens torka. FOTO: Johan Joelsson

  – Vi har haft lite kort med ensilage. Men halm har vi fått ihop. Det har aldrig varit tal om nödslakt, tack och lov, säger Marie-Louise Nilsson.

  Bra respons

  Tillsammans med sin dotter Louise driver hon Lindhults gård utanför Rydsgård. Verksamheten består av spannmålsproduktion och uppfödning av köttdjur. Och nyligen drog de, på Louises initiativ, igång en satsning på köttlådor till privatkunder i Skåne. Efter att djuren slaktats på ett närliggande slakteri hängmöras de innan de förpackas i 30-kiloslådor. Sedan kör Louise Nilsson runt och levererar köttlådorna i kylbil. Det har hittills gått väldigt bra och responsen har varit över förväntan.

  – Det finns ett stort sug efter närproducerat kött. Många av våra kunder uppskattar att kunna köra förbi här varje dag och se djuren när de betar. Min målsättning är att på sikt kunna sälja allt vårt kött på det här sättet, säger Louise Nilsson.

   Louise Nilsson är nöjd med gårdens satsning på köttlådor som slagit väl ut.
  Louise Nilsson är nöjd med gårdens satsning på köttlådor som slagit väl ut. FOTO: Johan Joelsson

  Sommarens tropikhetta och grillförbud bidrog dock till att kyla ned försäljningsstatistiken något. Louise Nilsson tror att hon hade kunnat få iväg fler lådor med gynnsammare väder.

  – En stor köttbit är inte det första man tänker på när det är 35 grader varmt, säger hon och ler.

  Ger bra kött

  Vinden viner över nejden och regnet letar sig in i klädernas alla glipor. Mörka moln rullar in över beteshagen där djuren smörjer kråset med ensilage och päron. Louise Nilsson går fram och klappar en röd angusko.

  – De är väldigt trevliga, sociala och nyfikna djur. Och sen ger röd angus ett väldigt bra kött som konsumenterna efterfrågar. Men det är viktigt att kunderna lär sig äta fler delar av djuret, säger hon och får medhåll av Marie-Louise.

   Louise Nilsson trotsar ovädret för att se till så att alla djuren får foder.
  Louise Nilsson trotsar ovädret för att se till så att alla djuren får foder. FOTO: Johan Joelsson

  Ibland händer det att mor och dotter Nilsson blir oense. Men för det mesta flyter samarbetet på fint. Tanken är att Louise ska ta över Lindhults gård, kanske inom ett par år. Louise Nilsson, som i dag även kör lastbil, ser fram emot att kunna renodla lantbruksverksamheten.

  ”Jag tror på svenskt lantbruk”

  – Det ska bli spännande att ta över en vacker dag. Jag kommer att fortsätta satsa på köttdjur och vidareutveckla direktförsäljningen. Jag tror på svenskt lantbruk. Folk behöver äta och vi blir ju bara fler och fler, säger Louise Nilsson.

   Efter sommarens torka hade Marie-Louise och Louise Nilsson gärna sett en lagändring som gjort att kommuner och landsting blev tvungna att enbart köpa in svenskt kött.
  Efter sommarens torka hade Marie-Louise och Louise Nilsson gärna sett en lagändring som gjort att kommuner och landsting blev tvungna att enbart köpa in svenskt kött. FOTO: Johan Joelsson

  Lindhults gård

  1958 startade Marie-Louise Nilssons föräldrar verksamheten med mjölkkor. När Marie-Louise tog över gården 1996 lade hon ned mjölkproduktionen och inledde istället en satsning på köttdjur. Sedan dess har verksamheten utökats och består idag av cirka 250 djur av raserna charolais och röd angus, samt växtodling på 120 hektar.

  Företaget

  Bolagsnamn: Marie-Louise Nilsson.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: Inga.

  Omsättning: ”Runt två miljoner kronor.”

  Resultat: ”Helt okej.”

  Vinstmarginal: ”Helt okej där också.”

  Areal: ”120 hektar egen mark där vi odlar vall och spannmål, samt 120 hektar betesmark som vi arrenderar i Beddingestrand och Näsbyholm.”

  Investeringar: ”Ett lösdriftsstall på 60 gånger 24 meter som stod klart våren 2017 och kostade ett par miljoner. Förra året köpte vi även en gård med 22 hektar tillhörande odlingsmark nära Lindhults gård.”

  Tre tips

  • Var inte rädd för att prova angus!

  • Satsa på bra djur, det betalar sig i slutändan.

  • Var inte rädda för att satsa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen