Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari

  Lös tjur varken länsstyrelsen eller polisens ärende

  De boende i ett mindre samhälle i Västernorrland har fått vänja sig vid att en stor tjur vandrar runt byn. Tjuren hör hemma på en gård i samhället, men ägaren låter tjuren gå vind för våg.

   Tjuren på bilden har inget med tjuren i det aktuella fallet att göra. Arkivbild.
  Tjuren på bilden har inget med tjuren i det aktuella fallet att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  De boende har ringt länsstyrelsen och polisen, men det är tydligt att ingen av myndigheterna med stöd i lagen kan hindra tjurens strövtåg. Polisen hänvisar till länsstyrelsen och länsstyrelsen hänvisar tillbaka till polisen.

  Fårbesättningen fick avlivas

  Tjurägaren har haft både nötdjur och en fårbesättning, men i slutet av januari kom en anmälan om vanskötsel till länsstyrelsen i Västernorrland. Länsstyrelsen åkte ut samma dag och möttes av döda och döende får. Hela fårbesättningen avlivades på plats, eftersom de som fortfarande levde var i sådant uselt skick.

  Länsveterinär Helén Löfblad, länsstyrelsen Västernorrland, berättar att ägaren har ställt ut ett grovt rundbalsensilage som frusit. Fåren hade ingen möjlighet att äta av det. Det kunde däremot tjuren som också fanns på gården. Den hade ett gott hull och såg välmående ut.

  – För att vi ska kunna omhänderta ett djur måste det vara utsatt för ett akut lidande och det var inte fallet med tjuren, säger Helén Löfblad.

  Söker efter sällskap

  Sedan fåren avlivades är tjuren ensam kvar, vilket anses som en brist. Nötkreatur ska ha sällskap, enligt en bestämmelse som infördes 2015. Tjuren har fortfarande gott om mat, men söker sig dagligen ut ur hagen och vandrar till samhället, i jakt på sällskap. Helén Löfblad förstår att de boende är upprörda.

  – Folk är frustrerade och bland annat oroliga för att deras barn ska bli attackerade. Men vi kan bara titta på om det är ett djurskyddsärende, och det är det i nuläget inte.

  Polisen kan inte agera

  David Levy, befäl vid regionpolisens ledningscentral i Umeå, berättar att de har pratat med djurägaren och åtskilliga av de boende i samhället.

  – Vi kan inte med stöd i lagen åka ut och avliva ett djur som varken lider eller kan anses utsätta människor eller egendom för allvarlig skada. Inget tyder heller på att tjuren kommer att göra utfall, säger han.

  Djurförbud troligt

  Djurägaren i fråga har fått många anmälningar mot sig sedan 2012. Det har bland annat handlat om djur som strövat fritt i samhället, oklippta får och dålig tillgång till vatten och ligghall.

  – Vi har besökt djurägaren många gånger, och i vissa fall har allt varit i sin ordning, i andra har han rättat upp de brister vi kunnat påvisa, säger Helén Löfblad.

  Länsstyrelsen har inte fått in några anmälningar sedan i somras. Det var senaste gången de besökte gården och kunde då konstatera att alla djur var i god kondition.

  Det är troligt, men inte säkert, att djurägaren får djurförbud med hänvisning till de vanvårdade fåren.

  – Men ett djurförbud är inget man snyter ur näsan på en kvart. Det tar en dryg månad innan prövning är klar. Under tiden kommer vi att kräva att djurägaren håller bättre uppsikt över sitt djur och ser till att det kan dricka sig otörstigt två gånger per dygn. Dessutom bör tjuren ha sällskap, men det vore förstås ingen bra lösning, eftersom det är troligt att även det/de djuren lämnas utan uppsikt, säger Helén Löfblad på länsstyrelsen.

  Djurägaren har meddelat länsstyrelsen att han ska låta slakta tjuren den här veckan och när länsstyrelsen hörde efter med slakteriet bekräftar de att de fått in en slaktanmälan.

  LÄS OCKSÅ: Välttillverkare trycker till varandraLÄS OCKSÅ: Här ger Arla bort mjölkenLÄS OCKSÅ: Tredje ladugårdsraset på ett dygnLÄS OCKSÅ: Fem faktorer som talar för flis

  Till toppen