Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli 2017

  Lönsamt att underhålla diken

  Brunnby.

  Intresset var stort för markavvattning när Brunnby lantbrukardagar arrangerades för elfte året. Både dränering och dikesrensning fanns att studera för besökarna.

   Klippskopan rensar diken mer skonsamt än vanliga grävmaskiner. Underhållet måste göras oftare, men är billigare per gång.
  Klippskopan rensar diken mer skonsamt än vanliga grävmaskiner. Underhållet måste göras oftare, men är billigare per gång. FOTO: Linda Grimstedt

  Brunnby gård har under tio års tid kontinuerligt täckdikats, de senaste fem åren har Hushållningssällskapet också satsat på kalkfilterdiken och en fosfordamm.

  När nu fälten intill dammen ska förses med kalkfilterdiken, samtidigt som fosfordammen för första gången ska underhållas, passade Hushållningssällskapet på att arrangera ett markavvattningscentrum i samband med Brunnby lantbrukardagar.

  Där kunde besökarna se täckdikningsmaskinerna, prata med kalkleverantörer och experter samt studera den speciella klippskopan som på ett skonsamt sätt rensar dikena från växtlighet utan att göra så stor åverkan på dikeskanter och bottensediment.

  – Markavvattning är ju grunden i ett lönsamt och miljövänligt lantbruk. Desto större krav vi har att producera livsmedel, desto större krav att vi sköter grundförutsättningarna i marken. Både för ekonomi och miljö, säger Petter Ström på Hushållningssällskapet i Västmanland.

   Petter Ström, Hushållningssällskapet Västmanland.
  Petter Ström, Hushållningssällskapet Västmanland. FOTO: Linda Grimstedt

  Fylls igen med kalkinblandning

  Sedan Brunnby satsade på kalkfilterdiken har fosforhalten i dräneringsvattnet minskat mellan 30-50 procent vilket lett till att alla täckdiken nu även fylls igen med kalkinblandning.

  Under Brunnbydagarna gick skjutsar kontinuerligt från mässområdet ner till markavvattningscentrat.

  – Vi hoppas att besökarna ska vara taggade att underhålla sina diken och ta tag i sina gamla dikesföretag så att de får bort vattnet. Och att de satsar på kalkning och täckdikning för att säkerställa högre skördar och ett miljövänligare lantbruk som producerar bra livsmedel även i framtiden, säger Petter Ström.

  VIDEO: Här visas Väderstads nya harv upp på BrunnbyPREMIUM: Att plöja eller inte plöja – detta säger forskningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen