Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2018

  ”Lönsamhet i HK Scan viktigt för svenska bönder”

  Per Lindahl, ordförande i Lantmännen, ser positivt på utvecklingen i HK Scan och hoppas att lönsamheten i den finska koncernen ska förbättras.

   Per Lindahl, ordförande i Lantmännen.
  Per Lindahl, ordförande i Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Per Lindahl hoppas på ordning på affärerna i HK Scan efter ledningsbytet. Det är viktigt för svenska djurbönder med bra lönsamhet i HK Scan, menar han.

  Styrelsen i HK Scan avpolletterade i tisdags vd Jari Latvanen och styrelseordförande Mikko Nikula, som fick gå på dagen, efter missnöje med resultatutvecklingen i bolaget. Istället tog Reijo Kiskola över styrelseklubban och Tero Hemmilä, utsågs till ny vd i den börsnoterade koncernen.

  Lantmännen är näst största ägare till HK Scan med 6 procent av aktierna.

  Per Olof Nyman, vd i Lantmännen sitter i styrelsen i den finska köttkoncernen samtidigt som Carl-Peter Thorwid, vd för Lantmännen Cerealia, är suppleant i samma styrelse.

  ”Viktigt att få ordning på affärerna”

  Lantmännen vill inte kommentera de senaste dagarnas chefskarusell i HK Scan men Per Lindahl är ändå försiktigt positiv.

  – Jag har inga kommentarer till beslutet men däremot så är det viktigt att man får ordning på HK Scans affärer oavsett vem som sitter i ledningen, säger han.

  Per Lindahl menar att det är väldigt viktigt för svenska djurbönder att de företag som köper upp djuren också långsiktigt har en stark lönsamhet.

  – Det är viktigt för att vi ska kunna utveckla svenskt djurproduktion. Finns det ingen lönsamhet i det ledet är det väldigt svårt att betala bra avräkningspriser, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen