Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Livsmedelsverket: Vi har bara att se till att lagen följs

  – Det är jättetråkigt om man känner sig misstänkliggjord, men det är väldigt höga krav vid slakt, säger Johanna Gifting, chef för Livsmedelsverket Mellersta Sverige dit Gotland hör.

   Företaget Fårölamm på Gotland har slutat med gårdsslakt efter alla veterinärkontroller. Nu svarar Johanna Gifting, chef för veterinärerna vid Livsmedelsverket i Visby, på kritiken.
  Företaget Fårölamm på Gotland har slutat med gårdsslakt efter alla veterinärkontroller. Nu svarar Johanna Gifting, chef för veterinärerna vid Livsmedelsverket i Visby, på kritiken. FOTO: Börge Nilsson

  Ingen av de veterinärer som arbetar vid Livsmedelsverket i Visby vill bli intervjuade av ATL. Deras chef, Johanna Gifting, leder 100 veterinärer och assistenter som kontrollerar ett 50-tal slakterier och viltanläggningar, och hon medger att personalomsättningen i Visby tidvis varit hög under de år Bertil Gabrielsson slaktat sina lamm på Fårö.

  Hon betonar att slakt är en extremt lagreglerad verksamhet med höga krav på både djurskydd och livsmedelssäkerhet.

  – Om det finns brister så kan det kanske upplevas som att man känner sig orättvist behandlad. Men vårt uppdrag är att hitta de där avvikelserna.

  Inga djurrättsaktivister i personalen

  Däremot, säger Johanna Gifting, ska inte ullavstryk ge någon anmärkning, vilket Bertil Gabrielsson uppfattat att det har gjort.

  – Det vi tittar på är bajs, det är där de farliga bakterierna finns. Men ser vi att det bara är ull, så ska vi inte ta upp det som en synlig kontamination.

  Bertil Gabrielsson säger till ATL att flera av veterinärerna han mötte var unga tjejer som han ”misstänker kommer direkt från veganmaffian”. Johanna Gifting har inte uppfattat att hon har djurrättsaktivister i sin personal, men har däremot hört åsikter om att unga tjejer kan vara petiga.

  – De flesta som utexamineras är kvinnor och intresserade av djur, det är därför man blir veterinär, och då ligger djurskyddet en varmt om hjärtat. Men vi kan ju inte driva någon egen linje. Vi har bara att se till att lagen följs, säger Johanna Gifting.

  Relaterade artiklar

  Till toppen