Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2020

  Liten vinst med mikronäringsbetat utsäde

  Svenska Foder lanserar ny mikronäringsbetning av utsäde. Hushållningssällskapets försök visar inte på några generella skördehöjande effekter med denna typ av produkter.

   Generellt brukar inte betning med mikronäringsämnen ge några större effekter, säger Magnus Nilsson, fältförsöksledare på Hushållningssällskapet i Skåne.
  Generellt brukar inte betning med mikronäringsämnen ge några större effekter, säger Magnus Nilsson, fältförsöksledare på Hushållningssällskapet i Skåne. FOTO: Marcus Frennemark

  Svenska Foder lanserar ny mikronäringsbetning av utsäde. Hushållningssällskapets försök visar däremot generellt inte på skördehöjande effekter med denna typ av produkter.

  Den nya produkten marknadsförs som en billig försäkring med hög potential på framför allt vårkorn. Det är betning med mikronäringsämnena mangan, zink, fosfor och kväve.

  Enligt marknadsföringen har produkten i test hos Svenska Foders moderbolag, DLG i Danmark, visat på en ökad skörd på i genomsnitt 240 kilo per hektar.

  Test på vårkorn

  Produkten har inte testats i hushållningssällskapets oberoende officiella försök i Sverige. Men mikronäringsbetning på utsäde är inget nytt och liknande produkter från andra företag har provats i försök på exempelvis vårkorn.

  – Generellt brukar inte betning med mikronäringsämnen ge några större effekter, säger Magnus Nilsson, fältförsöksledare på Hushållningssällskapet i Skåne.

  Däremot finns det undantag, lägger han till.

  Har inte sett i försök

  – Under vissa speciella förhållanden när manganet inte är tillgängligt kan det kanske ge någon liten skördeökning, säger han.

  Detta gäller lätta jordar med ett högt pH-värde och lucker struktur. Då fastläggs manganet i marken och är inte tillgängligt. I marknadsföringen framhålls att betning med mikronäring ger större effekt i kalla och våta jordar.

  – Man pratar generellt om att mikronäringsämnen rör sig sämre i en kall och våt jord. Men det är inte något som jag har sett i våra försök, säger Magnus Nilsson.

  Svårt se någon nytta

  I våras såddes exempelvis majsutsäde under kalla förhållanden som betats med mikronäring men gav ingen skördeökning jämfört med obetat utsäde.

  – Majs är visserligen en helt annan typ av gröda men generellt är det svårt att påvisa nytta med denna typ av produkter, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen