Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2019

  Så förhindrar du värmestress hos kor

  Varma kor producerar mindre mjölk och har sämre chans att bli dräktiga. Här är veterinärens bästa tips för att hindra värmestress.

  FOTO: Casper Hedberg/Aftonbladet/TT

  Vatten. Säkerställ att djuren har tillgång till vatten av bra kvalitet inne och ute.

  – I värmen är det lätt hänt att det börjar växa bakterier i vattnet och därför är det viktigt att hålla extra bra koll på vattenkvalitén, säger veterinär Gunilla Blomqvist.

  På betet är det bra att placera vatten nära skugga och för att undvika bakteriebildning behöver vattenkar rengöras 1-2 gånger om dagen och vattenkoppar 1-2 gånger per vecka.

  Skugga och svalka. Se till att djuren har möjlighet till skugga utomhus, komplettera naturlig skugga med mobila eller fasta skärmtak på betesarealen. Svalka inomhus genom god ventilation, fläkt och eventuellt dusch.

  – I varmare länder är det vanligare med dusch, men om det är väldigt varmt är det ett bra hjälpmedel för att svalka korna.

  Bete kvälls- och nattetid. När det är väldigt varmt vill korna inte gå ut under dagtid, då är det bra att erbjuda utevistelse när solen gått ner så att korna kan vara på bete under kväll/natt/morgon.

  Mineraler och salt. När korna svettas förlorar de salt. Ge extra saltsten på betet och i stallet, eventuellt öka inblandningen av fodersalt och ge mer magnesium.

  Källa:Växa Sverige och djurhälsoveterinär Gunilla Blomqvist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen