Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni

  Lista: Så mycket tjänar generaldirektörerna

  Nu är årets lönerevision över för Sveriges myndighetschefer. Så mycket tjänar generaldirektörerna verksamma på miljö-, energi- och klimatområdet.

   Generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet.
  Generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet. FOTO: Istock

  Det är Altinget.se som tittat närmare på lönerna för generaldirektörerna verksamma inom miljö-, energi- och klimatområdet på myndigheter under miljö-, infrastruktur och näringsdepartementet.

  Transport trumfar miljö

  Altinget skriver att generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet.

  Den bäst betalda gd:n inom jordbruk, skogsbruk och livsmedel under näringsdepartementet är Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen (122 000 kr).

  Trafikverket i topp

  I topp bland myndighetscheferna ligger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket. Hon tjänar överlägset mest av dessa myndighetschefer med sina 175 900 kronor i månaden.

  Hela listan med alla myndighetscheferna och årets löneökningar i kronor hittar du på Altinget.se.

  Lista: Generaldirektörernas löner 2020

  • Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen – 122 100 kr
  • Maria Knutson Wedel, Sveriges lantbruksuniversitet – 120 300 kr
  • Lena Söderberg, SGU – 117 700 kr (slutade i februari)
  • Björn Risinger, Naturvårdsverket – 117 200 kr
  • Annica Sohlström, Livsmedelsverket – 117 100 kr
  • Christina Nordin, Statens jordbruksverk 115 500 kr
  • Per Ängquist, Kemikalieinspektionen – 107 000 kr

  Källa: Altinget.se

  Så sätts lönen för en myndighetschef

  En generaldirektör på en myndighet har lönesamtal med statssekreteraren. Lönen sätts av regeringen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen