Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 december 2018

  ATL:s granskning av stödkaoset i korthet

  Försenade stödutbetalningar, skenande kostnader och långdragna processer. Här finns hela ATL:s granskning sammanfattad.

   Inhyrda konsulter och fast anställd personal arbetar tillsammans med att bygga ett IT-system för jordbrukarstödet.
  Inhyrda konsulter och fast anställd personal arbetar tillsammans med att bygga ett IT-system för jordbrukarstödet. FOTO: Börge Nilsson

  1. Har kostat 7,4 miljarder att betala ut EU-stöden.

  De senaste tio åren har 115,2 miljarder kronor i bidrag fördelats till landets lantbrukare. Men kostnaderna för att betala ut stödet är 7,4 miljarder kronor.

  2. Ökade kostnader ingen slump

  Fördyringen är ingen slump utan en följd av att Jordbruksverket började utveckla ett IT-system innan man visste vad systemet skulle åstadkomma. IT-systemet skulle kosta 300 miljoner kronor att bygga, men det har spräckt budgeten rejält. Siffror som ATL tagit fram visar att IT systemet har kostat 660 miljoner kronor att bygga.Tidslinje: Grafik: Jordbruksverkets IT-system från 2010 till nu

  3. IT-systemet kan behöva bytas ut redan 2021

  Trots att notan för Jordbruksverkets IT-system landar på 660 miljoner kronor kan stora delar behöva skrotas redan inför nästa stödperiod 2021.

  4. 300 miljoner kronor återstår

  Av de försenade stöden för 2016 och 2017 återstår det 300 miljoner kronor som ska betalas ut. Trots eftersläpet kommer allt inte kunna betalas ut i år.

  5. Generaldirektör Christina Nordin: Förtroendet är naggat i kanten

  Jordbruksverket välkomnar ATL:s granskning av stödutbetalningarna. I en tv-intervju säger Christina Nordin att hon arbetar med att gå till botten med vad som gått snett och att ”den viktigaste frågan för är att få tillbaka förtroendet”.

  Debatt: Jordbruksverket – vi välkomnar granskningen

  6. En granskning som väcker reaktioner

  Jordbruksverkets försenade stödutbetalningar drabbar många lantbrukare. ATL har pratat med bönder som berättar att de tvingats ta banklån på en miljon efter utebliven ersättning.

  Även de riksdagspolitiker som ATL har pratat med uttrycker stort missnöje över hur stödutbetalningarna hanterats. Centerpartiets Kristina Yngwe kräver en haverikommission och Miljöpartiets Maria Gardfjell uttrycker att: ”det är en skandal”.

  7. IT-konsulterna vinnare på stödkaoset

  IT-konsultbolaget Consid vann upphandlingen för bygget av Jordbruksverkets IT-system. Det betyder att varje ny beställning går till Consid och om de kan ta jobbet är det deras.

  8. IT-konsultbolagets vinster lämnar landet

  Konsultbolaget Consid blev vinnarna på stödkaoset. Totalt har bolaget fakturerat Jordbruksverket 265 miljoner och man har fört ut 119,4 miljoner kronor i aktieutdelning till sitt ägarbolag i Nederländerna.

  Lär mer: IT-konsulternas VD: Vi vill göra rätt för ossLäs mer: Här hittar du alla delar av granskningen. Ledare: ”Ett politiskt och byråkratiskt haveri”Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Relaterade artiklar

  Till toppen