Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 september

  Odlingen i det gamla stallet blev ny karriär

  Hulatorp

  Utan tidigare erfarenhet bestämde sig Liselott Johnsson för att börja odla champinjoner i ett gammalt stall hemma på gården. Nu levererar hennes företag Hulatorps champinjoner ett ton svamp i veckan till inköpare i Västsverige.

   Med 17-18 grader och ganska fuktig luft i odlingsrummet växer champinjonerna som bäst, berättar Liselott Johnsson.
  Med 17-18 grader och ganska fuktig luft i odlingsrummet växer champinjonerna som bäst, berättar Liselott Johnsson. FOTO: Fredrik Loberg

  55-åriga Liselott Johnsson driver sitt företag från hemmet i Hulatorp utanför Björketorp i Viskans dalgång. En solig förmiddag i början av september tar hon emot på gårdsplanen, och berättar om en stabil försäljning av champinjoner under coronapandemin.

  – Efterfrågan från juni till augusti har varit bra. Ibland får jag champinjoner över som jag kan sälja via Rekoringen, men det har jag inte fått den här sommaren, säger Liselott Johnsson.

  Stallet stod tomt

   Narinthip Khongnok och Suphattra Muadlek är de skickliga champinjonplockarna i Hulatorp.
  Narinthip Khongnok och Suphattra Muadlek är de skickliga champinjonplockarna i Hulatorp. FOTO: Fredrik Loberg

  Hon är utbildad barnskötare och har även arbetat på ett industriföretag i närområdet. Men för 13 år sedan, 2007, bestämde hon sig för att satsa på en framtid som odlare.

  – Vår familj hade tidigare grisar och hästar här hemma på gården. Jag tyckte att det var synd att stallet stod tomt, och funderade på hur det skulle kunna komma till användning igen. Samtidigt har min familj alltid älskat att äta champinjoner, så det var så jag fick den här företagsidén, berättar hon.

  Med hjälp av familjen byggde Liselott Johnsson om den gamla stallbyggnaden till odlingslokaler. För att lära känna branschen tog hon kontakt med andra svenska odlare och möjliga inköpare.

  – Jag kände mig osäker i början, för jag hade ingen erfarenhet av att vare sig driva företag eller att odla champinjoner.

  Skogschampinjon blir portabello

   De bruna champinjonerna är mångas favoriter.
  De bruna champinjonerna är mångas favoriter. FOTO: Fredrik Loberg

  När hon sa upp sig från sitt kontorsjobb hade hon bara några enstaka kunder, främst livsmedelsaffärer i närområdet och privatpersoner. Numera levererar hennes företag ett ton svamp i veckan till cirka 30 inköpare i västra Sverige.

  – Förhoppningsvis kan jag fortsätta med den här verksamheten tills jag går i pension, säger hon.

  32 nya odlingsbäddar transporteras av tyska tillverkare till Hulatorp var fjortonde dag. De innehåller svampmycel, som blandats i en kompost av vetehalm, hästgödsel, hönsgödsel och kalk, och sedan täckts med torv.

  – Merparten av våra champinjoner är vita. En tredjedel av dem är bruna. Dessa kallas skogschampinjoner i mataffärerna, medan jag säger kastanjechampinjoner. En del av de bruna får växa sig extra stora till portabello.

  ”Erbjuder hög kvalitet”

   Champinjoner växer snabbt, berättar Liselott Johnsson.
  Champinjoner växer snabbt, berättar Liselott Johnsson. FOTO: Fredrik Loberg

  Hulatorps champinjoner har numera tre odlingsrum och har anställt två plockare och en chaufför. Periodvis behövs ytterligare personal. Det finns flera odlare i Västsverige, men importen av champinjoner från låglöneländer är enligt Liselott Johnsson ett större konkurrensproblem.

  – Min chans är att erbjuda produkter av hög kvalitet, säger hon.

  Före coronapandemin brukade Liselott Johnsson besöka matbutiker där hon erbjöd kunderna smakprov på svampsoppa och delade ut recept. För några år sedan producerade hon egen svampsås med sojakaraktär. Denna sås, baserad på Hulatorps champinjoner, tillverkas nu i grannbyn Hyssna.

  Företaget producerar även honung och driver en gårdsbutik med försäljning av lokala produkter. Svampkomposten lagras på gården och säljs till andra odlare i trakten som jordförbättringsmaterial.

  Galen i svamp

   – Jag gillar både att plocka champinjoner och att äta dem, berättar Suphattra Muadlek.
  – Jag gillar både att plocka champinjoner och att äta dem, berättar Suphattra Muadlek. FOTO: Fredrik Loberg

  Och ännu har varken Liselott Johnsson eller hennes anställda tröttnat på att äta champinjoner. Plockaren Suphattra Muadlek gillar de bruna allra bäst.

  – Ofta steker jag champinjonerna och äter dem tillsammans med bacon eller annat kött. Om jag tillagar soppa har jag thaimat till, men det går också utmärkt att kombinera champinjonsoppa med bara knäckebröd, säger Suphattra Muadlek.

  Hulatorps champinjoner

  Ägare: Liselott Johnsson.

  Verksamhet: Svampodling, honungsproduktion, gårdsförsäljning.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: 3.

  Omsättning: 2,3 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen