Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september

  Licensjakt på varg beslutad – jägare överklagar

  Nästa år får totalt 24 vargar fällas i licensjakt i fyra län, enligt länsstyrelsernas beslut. Det är alldeles för få vargar, anser Jägarnas Riksförbund som tänker överklaga beslutet.

   Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild.
  Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild. FOTO: Länsstyrelsen/TT

  Enligt en inventering 2019/20 finns det omkring 365 vargar i Sverige. Jägarnas Riksförbund vill i ett första steg få ner antalet till 170, en siffra som nämnts i ett tidigare riksdagsbeslut som referensvärde för en gynnsam bevarandestatus.

  ”Även om JRF anser att 170 vargar också är allt för många är det ändå viktigt att den siffran eftersträvas och speglas i besluten för att uppnå någon som helst lättnad i de områden som nu är hårdast drabbade av varg”, skriver organisationen.

  ”Ett rimligt uttag”

  Enligt länsstyrelserna är jakt på 24 vargar ”ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt”.

  De fyra län som omfattas av licensjakten är Gävleborg (12 djur), Värmland (6), samt Örebro och Västmanland (totalt 6). Jakten startar den 2 januari och pågår, som längst, till den 15 februari.

  Svenska Rovdjursföreningen missnöjd

  Svenska Rovdjursföreningen anser att beslutet är ett stort steg i fel riktning och avser överklaga beslutet, skriver man i ett pressmeddelande. Man skriver vidare att vargen är starkt hotad enligt artdatabankens rödlistning av arter i Sverige och att stammen skulle behöva växa markant i storlek för att säkerställa gynnsam bevarandestatus.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen