Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni

  Licensjakt efter varg överlåts till länsstyrelserna

  Det är Naturvårdsverket som nu överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg.

   Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
  Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. FOTO: TT/Naturvårdsverket

  Beslut om överlåtandet togs tidigare i veckan och gäller samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet som innefattar länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro.

  Det är när ett rovdjursförvaltningsområde uppnått miniminivån för en art som Naturvårdsverket kan överlåta beslutet om licensjakt.

  – Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

  Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta eventuella beslut om licensjakt efter varg.

  Illegal jakt

  Senaste tiden har det larmats från flera håll om illegal jakt och Naturvårdsvekets bedömning är att jakten är så omfattande att licensjakt påverkas.

  – Om länsstyrelserna väljer att i höst besluta om licensjakt är det viktigt att de även tar hänsyn till den illegala jakten i sina beräkningar, säger Marcus Öhman.

  Relaterade artiklar

  Till toppen