Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni 2017

  Lättare för lantbrukare att hyra ut till nyanlända

  LRF och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tagit fram en gemensam mall som ska göra det enklare för LRF-medlemmar att hyra ut bostäder till nyanlända.

   Nu ska det bli enklare för lantbrukare som vill hyra ut till nyanlända.
  Nu ska det bli enklare för lantbrukare som vill hyra ut till nyanlända. FOTO: Roland Magnusson

  Bland LRF:s 140 000 medlemmar är det många lantbruksföretagare som har småhus eller lägenheter att hyra ut. Sedan 2015 har organisationen också arbetat för att hjälpa flyktingar och nyanlända att etablera sig i Sverige.

  LRF i samarbete med SKL

  Nu har LRF tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram en ny gemensam mall som ska hjälpa lantbrukarna att hyra ut lediga bostäder och sluta avtal med kommunerna.

  ”Det är mycket glädjande att vi fått fram en gemensam avtalsmall som våra företagare i det gröna näringslivet kan använda sig av. Hus och lägenheter på lantbruksfastigheter är en resurs. För de företagare som ser den möjligheten blir avtalsmallen et stort stöd vid kontakter med kommuner där boenden behövs”, säger Anders Källström, vd för LRF i ett pressmeddelande.

  ”Mycket postitivt”

  På SKL är man också glada över den gemensamma avtalsmallen:

  ”Kommuner behöver hitta många olika typer av boendelösningar för nyanlända som anvisas enligt bosättningslagen. Att använda möjligheten till bostäder hos LRF:s medlemmar kan bidra till både fler boendemöjligheter och bättre integration. Det är mycket positivt och vi hoppas att avtalsmallen ska underlätta samverkan mellan dem och kommunerna”, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen Utbildning och arbetsmarknad, på SKL i en kommentar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen