Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2019

  Larver åt upp stort skifte höstraps

  Kålbladstekelns larver har i princip ätit upp ett skifte på 17 hektar i Östergötland. Efter flera rapporter om skador går Växtskyddscentralen i Linköping ut med en varning till alla rapsodlare.

   Kålbladstekelns larver är lätta att känna igen. De sitter ofta på rapsbladens undersida, är svarta och har en ljus strimma på sidan. FOTO: Peder Wærn, Växtskyddscentralen.
  Bild 1/3 Kålbladstekelns larver är lätta att känna igen. De sitter ofta på rapsbladens undersida, är svarta och har en ljus strimma på sidan. FOTO: Peder Wærn, Växtskyddscentralen. FOTO: Peder Wærn, Växtskyddscentralen.
   Om det förekommer mycket larver av kålbladstekel kan ett fält som tidigare sett bra ut försvinna på några dagar. Därför är det mycket viktigt att nu hålla fälten under uppsikt menar Alf Djurberg, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping.
  Bild 2/3 Om det förekommer mycket larver av kålbladstekel kan ett fält som tidigare sett bra ut försvinna på några dagar. Därför är det mycket viktigt att nu hålla fälten under uppsikt menar Alf Djurberg, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping. FOTO: Jordbruksverket
   Skador av kålbladstekelns larver i höstraps.
  Bild 3/3 Skador av kålbladstekelns larver i höstraps. FOTO: Anders Arvidsson, Växtskyddscentralen

  I samband med att höstrapsen kom upp i Mellansverige fanns observationer om att kålbladstekeln finns i något högre omfattning än under ett normalår. Det tar några veckor efter att steklarna lagt ägg och larverna sedan hunnits utvecklas.

  – Nu är larverna så stora att de verkligen börjar göra skada, säger Alf Djurberg, rådgivare på Växtskyddscentralen i Linköping.

  Gör stor skada snabbt

  Efter flera rapporter om skador av kålbladstekelns larver, bland annat från en ekologisk odlare som upptäckt mycket omfattande skador på sitt 17 hektar stora skifte höstraps, uppmanar Växtskyddscentralen i Linköping alla odlare att hålla rapsen under uppsikt.

  – Det är bra att gå ut och titta i sina fält så att man inte blir överraskad av att det plötsligt försvinner plantor, säger Alf Djurberg.

  Måste sås om

  Eftersom det angripna fältet var ekologiskt finns det inte mycket att göra, troligen måste det sås om med annan gröda. Som konventionell odlare är larverna relativt lättbekämpade med en pyretroid. Har man redan bekämpat mot exempelvis rapsjordloppa eller andra jordloppor vid uppkomst, är däremot rapsen troligen också skyddad mot kålbladstekelns larver.

  – Larverna är inte generellt ett problem utan kan finnas mycket lokalt, tillägger han.

  Däremot är det svårt att förutsäga var problemen kan uppkomma.

  Kålbladstekelns larver är lätta att känna igen. De sitter ofta på rapsbladens undersida, är svarta och har en ljus strimma på sidan.

  – Nu syns angrepp på bladen också. Är det stora gnagskador är det uppenbart att det är något som äter på plantorna, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen