Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni 2018

  "Den här maskinen är min bästa vän"

  Det hade kunnat gå riktigt illa. Men lantbrukaren Lars Karlsson lyckades själv släcka den brand som uppstod i en av hans favoritmaskiner, bara 30 meter från familjens hus.

   Lars Karlsson och sonen Isidor slutför släckningsarbetet. Det var i torsdagskväll som den gamla hjullastaren började brinna i en lada på familjens gård.
  Lars Karlsson och sonen Isidor slutför släckningsarbetet. Det var i torsdagskväll som den gamla hjullastaren började brinna i en lada på familjens gård. FOTO: PRIVAT

  Lars Karlsson har en gård med runt 160 mjölkkor utanför Bredaryd i Gislaveds kommun. Nu är han även omtalad i media för sin insats då en brand bröt ut på hans gård under torsdagskvällen.

  – Jag hade varit i ladugården och arbetat och använt hjullastaren under kvällen. Någon timme senare såg jag rökutveckling i ladan där hjullastaren var parkerad och sprang dit. Då stod maskinens hytt i ljusan lågor.

  Lars Karlsson slet ut tre av de fyra brandsläckare som fanns i ladan och lyckades snabbt få ner brandhärden. Han fick sedan ut hjullastaren på grusplanen, där brandrisken är mindre än inne i ladan där bland annat halm förvaras.

  – Jag hade en väldig tur. Om jag hade kommit tio minuter senare hade lågorna mycket väl kunnat nå ändå upp till taket i ladan. Och det var tur att brandsläckarna var i ordning med kedjor och allt, så att jag kunde dra ut dem fort.

  Och med tanke på att familjens hus ligger bara 35 meter från ladan hade det kunnat gå väldigt illa om elden spridit sig, menar han.

  Brandkåren snabbt på plats

  Brandkåren var också på plats några minuter efter att de hade fått larmet och gjorde en sista eftersläckning. Men då glödde det mest, enligt Lars Karlsson.

  – Men de var väldigt snabba på att komma in och duktiga, det var roligt att se.

  Hur det kommer att gå med maskinen i fråga återstår dock att se. Kanske kommer den att ha en framtid som reservdelsmaskin.

  – Det är en Volvo BM 4300 från 1982. Den har varit väldigt bra och driftsäker och jag har haft stor nytta av den i det ofta tunga och smutsiga arbetet inom lantbruket. Jag skulle faktiskt säga att den här maskinen, tillsammans med en annan maskin, är min bästa vän. Näst efter min fru, alltså, berättar Lars Karlsson.

  LÄS OCKSÅ: Jordbruksverket: ”Så skyddar du djuren vid brand”LÄS OCKSÅ: Efter rekordvärmen: SMHI varnar för brandrisk

  Relaterade artiklar

  Till toppen